OVAKO ĆE BANANE BITI SVEŽE DANIMA I NEĆE POTAMNETI: Nikako u frižider - samo je JEDAN način najbolji!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Banane ne smete držati pored sledeće tri namirnice.

OVAKO ĆE BANANE BITI SVEŽE DANIMA I NEĆE POTAMNETI: Nikako u frižider - samo je JEDAN način najbolji!

Foto: Titkok/tipperk

Stručnjaci dele kako da ovo voće ostane sveže što duže.

- Ovde imam četiri banane i pokazujem četiri različite metode čuvanja - objavio je u novembru @tipperk nalog za testiranje proizvoda.

Jedna banana je stavljena u činiju na tezgi. U međuvremenu, vrh druge banane bio je prekriven plastikom. Oko vrha treće banane bio je omotan mokri papirni toalet papir. Druga i treća banana stavljene su u činiju sa prvom. Četvrta banana je stavljena u frižider.

Gornja banana je predstavljala bilo koju, koju biste mogli da zateknete u prodavnici.

- Ona koja je bez ičega je u dobrom stanju - objasnio je tiktoker u sledećem klipu.

- Druga, sa vrhom umotanim u plastičnu foliju, takođe izgleda prilično dobro. Treća banana, umotana u mokri toalet papir, držala se jednako dobro kao i prve dve.

Ipak, banana koja je bila u frižideru je najgore prošla, jer je imala tamne mrlje.

Real Simple kaže da banane mogu da stoje na pultu na stolu dva do šest dana. Da bi se smanjio rizik da banane trule dodirivanjem jedne druge, prodavnica preporučuje da ih okačite, a ne da ih držite zajedno u činiji, piše "Njujork post".

Takođe, držite ih dalje od sunčeve svetlosti jer povećanje temperature voća dovodi do bržeg sazrevanja. Umotavanje stabljika banane u plastiku održava ih svežim i žutim duže, savetuje Real Simple.

- Umotajte malu količinu prozirne folije oko kraja gde se često spajaju - rekao je Geri Elis, direktor CE Safeti Limited, britanske organizacije za zdravlje i bezbednost, za Ekpress 2022. godine.

- Ovo će ih održati svežijima duže dok se čuvaju gas etilena na vrhu voća, gde se oslobađa, umesto da mu dozvoli da se širi i izloži druge banane gasu - objasnio je on.

Kao i drugo voće, banane proizvode biljni hormon poznat kao etilen, gas bez boje i mirisa.

Etilen je ključan u procesu zrenja - visoki nivoi uzrokuju da banane omekšaju i pretvore iz zelene u žutu u braon. Zato je važno čuvati banane dalje od drugog voća koje oslobađa etilen, kao što su jabuke, kruške i breskve.

Takođe izbegavajte da stavljate banane u skučene prostore - kao što su plastična kesa ili fioka frižidera - jer mogu da zarobe etilen i ubrzaju sazrevanje.

Banane se mogu čuvati u frižideru kada dostignu željeni nivo zrelosti - prerano hlađenje može izazvati promenu boje ili gorak ukus, upozorava USDA.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading