BUĐ I KONDENZACIJA NESTAJU UZ POMOĆ "NEMAČKOG METODA": Tamo svi ovo znaju i rado koriste, a ne košta ni dinara!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Buđ može da izazove čitav niz zdravstvenih stanja.

BUĐ I KONDENZACIJA NESTAJU UZ POMOĆ "NEMAČKOG METODA": Tamo svi ovo znaju i rado koriste, a ne košta ni dinara!

Foto: shutterstock

U hladnim zimskim mesecima, kada je pao sneg i kada ste pojačali radijatore na najjače, kondenzacija je verovatno nešto sa čime imate posla - ali postoji nemački metod da se nosite uspešno sa tim.

Buđ je nešto što svi žele da izbegnu u svojim domovima, ali se lako može pojaviti kada je kondenzacija široko rasprostranjena. Ako se ne leči, buđ može da izazove čitav niz zdravstvenih stanja, uključujući astmu i bronhitis, tako da ako možete da se rešite kondenzacije, potencijalno ćete se rešiti gomile daljih problema.

Međutim, postoji metod koji može da reši vaše probleme sa kondenzacijom - nemački koncept Stossluftena, piše "Miror".

Foto: shutterstock

Ako napravite promaju sprečićete kondenzaciju

Jedan korisnik Reddita objasnio je koncept "Stossluften", koji uključuje otvaranje nekoliko prozora na kratko da bi se napravila promaja, što bi moglo da spreči stvaranje kondenzacije. Oni su napisali:

- U Nemačkoj imamo tehniku koja se zove "Stossluften". Ovo u suštini znači da umesto da možda jedan prozor bude otvoren ceo dan (što je ogroman gubitak energije), otvarate nekoliko prozora po u celoj kući u trajanju od tri minuta, stvarajući jaku promaju kako bi se većina toplog, vlažnog vazduha u kući razmenila sa hladnim vazduhom spolja. Odlična karakteristika hladnog vazduha je to što može da "drži" manje vodene pare. Ako ovaj relativno suv hladan vazduh uđe u vašu kuću, on se zagreva. Pošto je topliji, odjednom može da pokupi deo dodatne vlage iz vaše unutrašnjosti. Ovo bi u početku moglo zvučati malo čudno, ali to se zagovara u školama i tako dalje. Koristim tu tehniku i radi. Uradite ovo nekoliko puta dnevno i zaista bi trebalo da vidite promenu. Možda nabavite uređaj koji će vam pokazati relativnu vlažnost u vašoj kući.

Rejmond Galvin, istraživač sa Univerziteta u Ahenu i Kembridžu, ponovio je ovo u intervjuu za Politico:

- Pravi način za provetravanje kuće je korišćenje Stossluften-a, ili metoda šok ventilacije. Otvorite prozore do kraja na tri minuta ako je vetrovito, pet do 10 minuta ako nije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading