RECEPT ZA RUSKE PALAČINKE: Ukusne i toliko DRUGAČIJE, idealne su za doručak jer su slične UŠTIPCIMA!

Autor: M.O.

Lifestyle

11.01.2024

07:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo morate što pre da probate.

RECEPT ZA RUSKE PALAČINKE: Ukusne i toliko DRUGAČIJE, idealne su za doručak jer su slične UŠTIPCIMA!

Foto: youtube/printscreen/ Cooking with Evrica

Slane ili slatke, za doručak, ručak ili večeru, palačinke volimo u svakom mogućem obliku. Pre svega svi ih obožavamo jer se veoma jednostavno prave, a za njih nam ne treba ni puno vremena. 

Svaka domaćima ima svoj neki recept, ali i svaka država ima svoj način pravljenja i specifičan metod ili sastojak. 

Tako znamo za palačinke koje su nastale u kuhinjama Amerike, Engleske, Francuske. Pred vama je recept za ruske palačinke od sira, koje do sada sigurno niste probali. Oni ih prave redovno za doručak i na meniju su svakog njihovog restorana. 

Republika

Foto: youtube/printscreen/ Cooking with Evrica

Ruske palačinke su idealne za doručak

Recept 

Sastojci:

  • 700 g sira ili krem sira
  • 1 jaje + 1 žumance
  • 50 g šećera
  • 1/4 kašičice soli
  • 42 g brašna

Priprema:

Pomešajte sir, jaja, šećer, so i mešati dok se ne sjedini i ujednači. Dodajte brašno i sjedinite, ali nemojte preterano da mešate. Izvadite deo testa, premažite brašnom i oblikujte pljeskavicu debljine 1,5 cm. Spolja premažite brašnom po potrebi kako se ne bi lepile. Zagrejte veliki tiganj na srednjoj vatri, dodajte puter ili ulje. Ispržite palačinke.

Kako su nastale palačinke 

Verovali ili ne, ova omiljena poslastica mnogih je bila zastupljena čak u Staroj Grčkoj i u Rimskom carstvu. Ako ste mislili da su Amerikanci zaslužni i za palačinke, varate se! 

Stari Grci su pripremali nešto nalik današnjim palačinkama i zvali su ih tagenias ili tagenites, varijacije reči nastale od tagenon što znači - tiganj. Pravili su ih od pšeničnog brašna, maslinovog ulja, zgusnutog mleka i meda. 

Stari Rimljani su svoje palačinke zvali alita dolcia, a njihov recept je bio nešto drugačiji jer su koristili razne začine.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading