POSNE RUSKE KAPE, SAVRŠEN KOLAČ ZA SLAVSKU TRPEZU: Šubarice sa čokoladom i kokosom koje se tope u ustima

Autor:

Lifestyle

13.12.2023

07:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Starinski kolačići koje je lako napraviti, a mogu dugo da stoje.

POSNE RUSKE KAPE, SAVRŠEN KOLAČ ZA SLAVSKU TRPEZU: Šubarice sa čokoladom i kokosom koje se tope u ustima

Foto: Shutterstock

U sezoni slava domaćice koje žele da obraduju goste posnim đakonijama imaju veliku dilemu oko toga šta će izneti na trpezu. Pored baklave, posnih vanilica i bajadere, ruske kape su kolač koji gotovo svi vole.

Iako je mnogo poznatija verzija sa mlekom i puterom, ruske kape, odnosno šubare ili šubarice, kako ih mnogi zovu, mogu da budu napravljene i u posnoj verziji. Razlika u ukusu je neznatna, fil je kremast kao i kod klasične verzije kolača, a patišpanj toliko mekan da se topi u ustima.

Recept koji vam donosimo veoma je lako napraviti. Svi sastojci su isti kao za mrsnu verziju kolača, s tim što se umesto putera koristi biljni margarin, umesto klasične crne čokolade za kuvanje njena posna verzija, a umesto mleka obična voda.

Sastojci:

  • 450 g brašna
  • 2 kesice praška za pecivo
  • 4 kašike kakao-praha
  • 400 g šećera
  • 250 g biljnog margarina
  • 3 kašike gustina
  • 200 ml kisele vode
  • 250 ml ulja
  • 2 kesice vanilin-šećera
  • 150 g posne čokolade za kuvanje
  • 100 g kokosovog brašna

Foto: Printscreen/ YouTube/ Silvana's Kitchen

Kako se spremaju ruske kape

Priprema:

U dublju činiju sipajte 200 grama brašna, dodajte 10 kašika šećera, dve kašike kakao-praha, prašak za pecivo, kiselu vodu i 100 mililitara ulja, pa varjačom umutite testo.

Širi pleh podmažite uljem, pospite ga brašnom, pa ulije smesu za patišpanj i pecite ga u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko dvadesetak minuta.

Na isti način napravite i drugu koru i ostavite ih da se ohlade.

Dok se kore hlade, skuvajte fil.

U šerpu sipajte pola litra vode, dodajte preostalih 200 grama kristal-šećera, pa stavite da se kuva. Dok se voda i šećer kuvaju, umutite tri kašike gustina, tri kašike brašna i malo vode u smesu gušću nego za palačinke. Kad voda i šećer "bace ključ", lagano ulijte smesu od gustina, brašna i vode, dodajte dve kesice vanilin-šećera i zakuvajte. Skinite šerpu sa ringle, prekrijte je prozirnom folijom da se na filu ne bi uhvatila korica i ostavite da se ohladi.

U hladan fil dodajte 250 grama biljnog margarina koji je prethodno odstojao na sobnoj temepraturi, jer će se tako lakše umutiti i sjediniti sa zakuvanim brašnom i gustinom. Fil je spreman za upotrebu kad postane penast - u zavisnosti od jačine miksera trebalo bi da ga mutite između pet i sedam minuta.

Modlom ili rakijskom čašicom iz patišpanja vadite krugove testa, pa ih spajajte filom dva po dva. Šubarice obavezno namažite filom i sa strane. Od ove smese trebalo bi da dobijete oko tridesetak šubarica. Svaku šubaricu uvaljate u kokosovo brašno, pazeći da vrh kolačica ostane netaknut.

U šerpicu sipajte preostalo ulje, dodajte posnu čokoladu izlomljenu na kocke, pa rastapajte na tihoj vatri. Kad se čokolada sasvim rastopi i sjedini sa uljem, skinite šerpicu sa vatre, pa na svaku šubaricu stavite po jednu kafenu kašičicu rastopljene čokolade. Ostavite kolače da odstoje najmanje 12 sati pre služenja.

Ukoliko nemate mnogo iskustva u kuhinji, a posebno u pripremi slavske trpeze, pročitajte savete iskusnih domaćica kako da slavski kolači dugo ostanu sveži.

Prijatno!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading