TORTA MARLENKA NIKAD NE IZLAZI IZ MODE: Neodoljivi spoj meda i karamela očaraće vaša nepca!

Autor:

Lifestyle

15.12.2023

07:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko ste ljubitelj kombinacije hrskavog testa i nežnog, svilenkastog fila, ova poslastica će vam postati omiljena.

TORTA MARLENKA NIKAD NE IZLAZI IZ MODE: Neodoljivi spoj meda i karamela očaraće vaša nepca!

Foto: Shutterstock

Ljubitelji starinskih kolača i torti nikada neće odbiti parče „Marlenke“. Ova torta inicijalno  je nastala u Jermeniji, ali je širom Evrope doživela brojne modifikacije. Ipak, baza je ostala ista – tanke korice sa medom u kombinaciji sa svilenkastim filom od karamela.

Specifičnost ove torte je u tome što se sastojci za korice najpre kuvaju, pa tek onda peku. To je, ujedno, i jedan od razloga zbog kojih mnoge domaćice radije naručuju gotovu „Marlenku“ nego što će se odlučiti da je naprave. Ali, kad jednom savladate tehniku pravljenja ove preukusne torte, više je nikada nećete naručiti iz poslastičarnice.

Sastojci:

  • 400 g maslaca (ili margarina)
  • 200 g šećera
  • 400 g karamel-bombona
  • 2 kašike meda
  • 2 jaja
  • kašika sode bikarbone
  • 450 g brašna
  • 100 ml mleka
  • 150 g mlevenih oraha

Priprema:

U šerpu za kuvanje na pari sipajte 100 grama maslaca (ili margarina), 200 grama šećera i dve kašike meda, pa stavite da se kuva. Posle desetak minuta dodajte sodu bikarbonu i kuvajte na pari još minut-dva. Skinite posudu sa ringle, umešajte jaja i oko 300 grama brašna i ostavite da se prohladi. Kad se smesa za korice prohladi, prebacite je u frižider da odstoji sat vremena.

Posle sat vremena prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu, pa dodajte preostalih 150 grama brašna i premesite ga dok ne postane skroz glatko. Podelite ga u pet ili šest loptica identične veličine, pa svaku razvaljajte oklagijom i spuštajte u pleh. Pecite na 180 stepeni dok korice blago ne porumene, pa ih ostavite sa strane da se ohlade.

U šerpu sipajte 100 mililitara mleka, dodajte 400 grama karamel-bombona i lagano rastapajte. Kad smesa počne da vri, skinite je sa ringle, pa prohladite i umutite sa preostalih 300 grama maslaca, odnosno margarina. I fil bi trebalo prohladiti najpre na sobnoj temepraturi, a onda i pola sata u frižideru.

Na koricu nanesite fil, preko fila sipajte malo mlevenih oraha, pa nastavite da ređate naizmenično kore, fil i mlevene orahe dok ne utrošite sav pripremljeni materijal.

Ovako spremljenu "Marlenku" ostavite da odstoji barem 24 sata pre služenja.

Prijatno!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading