UČITELJICA - STARINSKA TORTA IZ ŠERPE: Preliva se vrelim filom od oraha, a sve se sprema u samo jednoj posudi BRZO

Autor: N.J.

Lifestyle

05.08.2023

12:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Originalan recept za učiteljica tortu.

UČITELJICA - STARINSKA TORTA IZ ŠERPE: Preliva se vrelim filom od oraha, a sve se sprema u samo jednoj posudi BRZO

Foto: YouTube/ Sanja Mandic Sanjine djakonije

Ovo je pravi recept za starinsku tortu iz šerpe. U vreo fil dodaje se orah, jedino što vam je potrebno je strpljenje da torta stoji preko noći da biste je ujutru jeli.

Sastojci:

Tri jaja

200 grama šećera

300 grama brašna

150 mililitara mleka

Jedna kašika kakao praha

Jedan prašak za pecivo

Preliv za kore:

Jedan litar mleka

200 grama šećera

200 grama čokolade 

250 grama margarina

300 grama mlevenih oraha

Ganaš:

200 grama slatke pavlake

200 grama čokolade

Priprema:

Tri belanca umutite sa 200 grama kristal šećera, kada umutite dodajte žumanca polako. Sipajte u 300 grama brašna, kakao prah i prašak za pecivo, promešajte i dodajte postepeno mleko u umućena jaja. Rernu uključite da se greje na 200 stepeni.

U umućena jaja dodajte kašiku po kašiku brašna i mešajte. Nemojte sipati sve odjednom da bi se bolje smesa sjedinila. U šerpu stavite papir za pečenje i prespite ovu smesu, peče se 15 do 20 minuta. Smesu podelite na dva dela, da biste dobili dve takve kore.

Ostavite da se ohlade da biste ih lepo presekli vodoravno, odnosno da biste dobili četiri kore.

Preliv:

Mleko sipajte u šerpu, stavite na ringlu i dodajte margarin, čokoladu i šećer, kuvajte dok se ne rastopi. Kada počne da vri isključite i dodajte mlevene orahe. Izmešajte i preliv je gotov. Tortu slažete u šerpu u kojoj ste pekli kore.

Obložite šerpu papirom za pečenje i stavite prvu koru. Rasporedite fil na četiri jednaka dela, otprilike za svaku po četiri kutlače da se sve lepo natopi. Poslednju koru nemojte natopiti, već samo šerpu prekrijete folijom i ostavite da se skroz ohladi. U frižider je stavite tek kada je skroz hladna, onda može u frižider da stoji celu noć. Slatku pavlaku zagrejte na ringli i otopite čokoladu zajedno. Tim premažite gornju koru. Ganaš možete spremiti uveče, a ujutru premazati tortu, tako što ćete je okrenuti naopačke, skinuti papir za pečenje i namažite otopljenu čokoladu. Pošto se ganaš stegao preko noći umutite ga mikserom, a onda namažite.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading