OVAKO PICA UBLAŽAVA UŽASNE SIMPTOME TEŠKE BOLESTI: Njen učinak od 80 odsto potvrdili istraživači

Autor: N.J.

Lifestyle

16.08.2023

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ispostavilo se da pica nije baš toliko loša kako se misli.

OVAKO PICA UBLAŽAVA UŽASNE SIMPTOME TEŠKE BOLESTI: Njen učinak od 80 odsto potvrdili istraživači

Foto: Shutterstock

Da li pica može na neki način da nam pomogne ili olakša život? Pica se smatra izuzetno nezdravom, osim ako je ne pravite u nekoj zdravijoj verziji, od domaćeg i integralnog testa. Ako je pripremate kao Italijani, pica može ublažiti simptome reumatoidnog artritisa, pokazuje istraživanje.

Šta je reumatoidni artritis?

To je autoimuna bolest koja se javlja kada imunološki sistem greškom napada zdrave ćelije, a to rezultira upalom. Često se kao posledica javi bol i ukočenost u zglobovima. Istraživači iz Italije su otkrili da jedenje barem pola pice nedeljno može da pomogne u smanjenu bola uzrokovane ovom bolešću za oko 80 odsto. 

Stručnjaci su rekli da je to zbog protivupalnih svojstava koja se nalaze u nekim svežim sastojcima.

- Ovi korisni učinci verovatno su bili uzrokovani sirom mocarela, u manjoj meri, maslinovim uljem, iako nismo bili u mogućnosti da procenimo mogući doprinos sosa od paradajza - napisali su istraživači.

Foto: pixabay.com

Pica na tanjiru

Kako pica pomaže?

Za studiju, koja je objavljena u Nutrients, stručnjaci su analizirali konzumaciju pice i širu ishranu 365 osoba sa RA između 18 i 65 godina. Učesnici koji su jeli pola pice više od jednom nedeljno prijavili su smanjenje bola u poređenju s onima koji su jeli dve pice mesečno. Oni s težim oblicima koji su pojeli istu količinu pice videli su smanjenje bola za 80 odsto u poređenju s grupom koja je jela manje.

Više od 400.000 odraslih u Velikoj Britaniji ima RA, prema Nacionalnom društvu za reumatoidni artritis. Lekovi kao što su steroidi i fizioterapija glavni su oblici lečenja stanja.

Nema čvrstih dokaza koji upućuju na to da određene promene u ishrani mogu poboljšati RA. Iako neki ljudi s ovom bolešću osećaju da im se simptomi pogoršavaju nakon što pojedu određenu hranu, iz zdravstva se preporučuje obolelima da slede mediteransku dijetu koja uključuje povrće, voće, mahunarke, orašaste plodove, grašak, žitarice, ribu i nezasićene masti poput maslinovog ulja. Studije pokazuju da "šarena ishrana" takođe može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka i drugih bolesti opasnih po život, piše "The Sun".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading