AKO IMATE OVU BOLEST USLEDIĆE IZNENADNA SMRT: Doktor UPOZORIO na simptome i kako na vreme da ih uočimo!

Autor: M.O.

Lifestyle

14.08.2023

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Svi zanemarujemo simptome koji mogu na vreme da se reše!

AKO IMATE OVU BOLEST USLEDIĆE IZNENADNA SMRT: Doktor UPOZORIO na simptome i kako na vreme da ih uočimo!

Foto: youtube/printscreen/Novo jutro

Srčana slabost (insuficijencija) predstavlja poremećaj funkcije srca koji se manifestuje u situaciji kada srce kao pumpa ne može da obezbedi dovoljno krvi da bi se zadovoljilo potrebe organizma za kiseonikom i hranljivim materijama u naporu, a u teškim slučajevima i u miru.

Srčana bolest je uglavom razlog "iznenadne smrti".

Problem može postojati godinama a da čovek ni ne primeti da ima zdravstvenih problema. 

Da bi srce moglo pumpa i ima normalan protok krvi to mu omogućavaju četiri zalisaka. Međutim, zbog različitih poremećaja oni stradaju i ne funkcionišu pravilno. Koji su simptomi oboljenja srčanih zalistaka, da li u lečenju pomažu matične ćelije, a kada je neophodno hirurško lečenje?

- Zalisci na srcu usmeravaju krv i omogućavaju da se krv kreće u jednom pravcu, odnosno da se ne vraća u komore i pretkomore nakon ispumpavanja - kaže kardiolog Marko Banović za "RTS".

Brojna su oboljenja koja mogu da ih pogode, od toga da počnu da puštaju krv da se vraća, ali i da otežaju ispumpavanje krvi iz srca.

Foto: Shutterstock

Kod bolesti srca najbitnije je da na vreme prepoznate simptome!

 

- Oboljenja mogu biti urođena, posledica reumatske groznice i, danas najčešći oblik, degenerativno oboljenje. Faktori rizika su artero skleroza, povišen krvni pritisak, pušenje, masnoće u krvi i šećer. Beleži se značajan porast učestalosti degenerativnih oboljenja, što poprima epidemijske razmere - ističe Banović.

Urođena oboljenja se javljaju kod mlađih pacijenata, dok degenerativna najčešće kod starijih. Proces degenerativnog oboljevanja zalistaka je dugotrajan i može trajati decenijama. Zlatni standard otkrivanja problema na zaliscima je ultrazvuk srca, kojim može tačno da se proceni stanje. Najčešći simptom je gušenje, jer srce zbog obolelih zalistaka mora mnogo brže i jače da radi da bi snabdelo telo krvlju.

- To vam je kao kada imate automobil i umesto na 900 obrtaja, on mora stalno da radi na tri ili pet hiljada. Svaki motor, od 'fiće' do 'mercedesa' će u nekom trenutku da popusti - objašnjava Banović, navodeći da simptomi mogu biti i nesvestice, vrtoglavice, gubici svesti, bol u grudima, aritmije.

Što se lečenja tiče, Banović kaže da su zalisci pre svega mehanički problem i tako se moraju rešiti. Lekovi, nažalost, ne pomažu mnogo.

- Zalistak može da se ili popravi ili zameni i to operacijom na otvorenom srcu što je moguće manje invazivno, ali i bez otvaranja grudnog koša, već kroz prepone, slično kao i kada se stavlja stent - ističe Banović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading