ZBOG OVOGA CIKLUS PRESTAJE KOD SVAKE TREĆE OSOBE: Šest razloga izostanka menstruacije, a nema veze sa trudnoćom

Autor: N.J.

Lifestyle

09.08.2023

21:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako se verovatno uznemirite i zabrinete kada ne dobijete ciklus, doktorka kaže da nekada nema razloga za brigu.

ZBOG OVOGA CIKLUS PRESTAJE KOD SVAKE TREĆE OSOBE: Šest razloga izostanka menstruacije, a nema veze sa trudnoćom

Foto: Shutterstock

Kada kasni menstruacija, a znate da nije reč o trudnoći u glavi se oglasi neki "crveni alarm". Lekari uveravaju ljude da nema razloga za brigu, jer postoje mnogi faktori koji mogu uticati na ciklus, poput stresa zbog nečega ili čak promene režima vežbanja. Doktorka Nil Patel ponudila je svoje stručno znanje o tome šta učiniti ako vam mesečnica kasni ili se ne pojavi uopšte, ali takođe i šta bi mogao biti uzrok tome.

- Većina mesečnica javlja se na otprilike svakih 28 dana, međutim, normalan ciklus može biti od 21 do 40 dana. Takođe, uobičajeno je imati neredovan menstrualni ciklus što znači da bi se mogao desiti u različito vreme tokom meseca. Ako je ciklus relativno redovan (na primer na svakih 28 dana), smatra se da kasni ako prođe jedan dan. Međutim, to nije razlog za zabrinutost.

Foto: Shutterstock

Devojka drži tampon

Šta utiče na kašnjenje menstruacije?

- Različiti faktori mogu uticati na vaš menstrualni ciklus kao što su stres, promena težine i kontracepcijska sredstva koja koristite. Previše vežbanja stresira telo,  što zauzvrat utiče na hormone odgovorne za ciklus. Ako mesečnice postanu neredovne ili potpuno prestanu, možda biste trebali smanjiti intenzitet fizičke aktivnosti. Sportkistkinje bi trebalo da razgovaraju sa lekarom - kaže i dodaje:

- Ako ste pod stresom, vaše mesečnice mogu postati obilnije, bolnije, duže ili kraće. Ili mogu potpuno prestati. Težina je takođe faktor koji utiče na ciklus, na primer kada naglo smršate ciklus izostane. To je zato što ograničavanje kalorija zaustavlja proizvodnju hormona koji su potrebni za ovulaciju. Gojaznost utiče na menstruaciju, zbog čega telo prekomerno proizvodi estrogen koji deluje na učestalost pojavljivanja mesečnica. 

Foto: pixabay.com

Devojka trči u prirodi

Nekada kontracepcija može "za posledicu imati izostanak mesečnice".

- To je normalno i obično nije nešto oko čega bi trebalo brinuti. Kontracepcijske pilule nekada čine ciklus neredovnim. Policistični jajnici uzrokuju prekid menstruacije kod svake treće osobe.To je "zbog nedovoljno razvijenih vrećica u kojima jajašca inače rastu, zbog čega telo ne ovulira i umesto toga preskače mesečnicu".

Menopauza je još jedan razlog.

Menopauza takođe može zaustaviti menstruaciju, a obično se javlja između 45. i 55. godine. Mesečnice postaju neredovne i na kraju pada nivo hormona. Može se desiti i ranije i to je poznato kao prevremena menopauza.

Foto: shutterstock

Pregled kod ginekologa

Trudnoća

- Ako ste polno aktivni i izostala vam je mesečnica, postoji šansa da ste trudni. To se može dogoditi čak i ako ste koristili kontracepciju. Takođe je moguće ostati u drugom stanju dok imate ciklus, ako vam je ovulacija pomerena - zaključuje doktorka za "Miror".

Foto: Unsplash/ Amr Taha™

Pozitivan test za trudnoću

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading