AKO JEDNOM ZAKAČITE KANDIDU, TEŠKO VAMA: Infekcija koja se STALNO vraća, OVO je jedini spas!

Autor: M.O.

Lifestyle

08.08.2023

15:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo su jasni simptomi kandide

AKO JEDNOM ZAKAČITE KANDIDU, TEŠKO VAMA: Infekcija koja se STALNO vraća, OVO je jedini spas!

Foto: shutterstock

U ljudskom organizmu prirodno se nalazi gljivica koja nije štetna i ne izaziva tegobe sve dok njeno prekomerno razmnožavanje ne započne. Ova gljivica nosi naziv "kandida" i smatra se jednom od najupornijih.

Kandida ima koristan uticaj na proces varenja i apsorpciju nutrijenata. Međutim, infekcija koju izaziva, poznata kao kandidijaza, može biti zarazna i pogađa ljude svih uzrasta i polova.

Profesor gastroenterologije, dr. Vojislav Perišić, je ranije gostovao na Prvoj TV i objasnio da se kod muškaraca kandida može pojaviti u usnoj šupljini i pregibima, poput pazuhā i prepona, te čak na polnom organu. Nasuprot tome, kod žena, ukoliko imaju dijabetes, kandida se najčešće nastanjuje u vaginalnom području, što može izazvati nelagodnosti poput bola i peckanja.

Foto: pixabay.com

Kandida je infekcija sa najviše simptoma

 

Pored toga, gljivična infekcija kandidijazom može se manifestovati i na koži u obliku crvenila, beličastih osipa i svraba, kao i na noktima, gdje se primećuju raznovrsne promene. Osoba koja pati od ove gljivične infekcije može osetiti stalni umor, probleme s probavom poput proliva ali i nadutosti, te otežanu koncentraciju, slabu memoriju i gubitak fokusa. Kod određenih pacijenata, neizostavni simptomi mogu uključivati razdražljivost, promene raspoloženja, anksioznost ili depresiju.

Najuočljiviji simptomi kandidijaze često se primećuju na koži i usnoj šupljini. Gljivična infekcija u ustima može rezultirati pojavom bijelih naslaga na jeziku, desnima ili u grlu, uz prisustvo boli u grlu. Sistemski oblik kandidijaze je najopasniji i nastaje kada se kandida nekontrolisano razmnožava, a zatim se putem krvi širi na ostale organe.

Dr. Vojislav Perišić ističe važnost probiotika u slučaju prisustva kandide te preporučuje preventivno uzimanje tokom jeseni i zime. Dodaje da kandida "voli" šećer, stoga je važno izbegavati slatkiše ako primetite bilo koji od navedenih simptoma. Nadalje, pravilna ishrana može smanjiti ili skroz istrebiti kandidu.

 Ako prepoznate simptome kandidijaze na temelju gore navedenog, obavezno se obratite svom lekaru radi saveta i lečenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading