AKO OVU NAMIRNICU POJEDETE UVEČE, NEMA SPAVANJA! Važi za ULTRA ZDRAVU, ali može imati nezgodne posledice

Autor: N.J.

Lifestyle

21.05.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako jedete ovo voće pre spavanja, ne računajte da ćete zaspati u skorije vreme.

AKO OVU NAMIRNICU POJEDETE UVEČE, NEMA SPAVANJA! Važi za ULTRA ZDRAVU, ali može imati nezgodne posledice

Foto: Shutterstock

Devojka pati od nesanice

Ako se borite sa nesanicom, šokiraćete se kada saznate šta može uticati na isto. Opšte je poznato da postoji određena hrana koju ne bi trebalo da jedete neposredno pre spavanja. Ali, znate li koje voće može da ometa san? Reč je o banani! Pokazalo se da ova "zdrava grickalica" može uticati na vaše snove.

Banana prema stručnjacima pravi "haos" u organizmu, ali naravno zavisi u kom delu dana je konzumirate. Pred spavanje svakako nije preporučljivo.

- Banane su super hrana u kojoj se može uživati gotovo u bilo koje doba dana. Međutim, ako ih jedete pre spavanja, to može doprineti nemirnoj noći i stimulisanju živopisnih snova ili noćnih mora. Zbog visokog nivoa magnezijuma koji smiruje i opušta telo, mnogima bi ovo pomoglo da se "umire" kasno uveče. Međutim, banane takođe proizvode veliku količinu melatonina, a previše melatonina može imati suprotan učinak - objašnjavaju stručnjaci.

Foto: pexels.com

Kaša sa bananom i čia semenkama

Dakle, niko ne govori da se odreknete banana, ali povedite računa o periodu dana kada ih jedete.

- Iako nam daju 26 odsto dnevne preporučene vrednosti melatonina, unošenje tih nivoa pre spavanja može otežati san. To je zato što će se cirkadijalni ritmovi poremetiti i aktivirati maštu.  Vreme unosa melatonina ključno je za spavanje. U idealnom slučaju, ako uživate u kasnom obroku, konzumirajte ga sat ili dva pre spavanja -  objašnjavaju stručnjaci na sajtu sleepjunkie.com.

Takođe, stručnjaci navode da su banane i kivi odlični ako se pred spavanje osećate nervozno. Kivi pomaže da prirodno utonete u san, piše "Miror".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading