IMATE NESANICU? Ako uzimate ovo piće pred spavanje OPASNO GREŠITE, a evo zbog čega odlazak u toalet nije dobra ideja

Autor: N.J.

Lifestyle

25.04.2023

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvo lepo spavate pa se probudite bez ikakvog razloga i ne znate u čemu je problem.

IMATE NESANICU? Ako uzimate ovo piće pred spavanje OPASNO GREŠITE, a evo zbog čega odlazak u toalet nije dobra ideja

Foto: Shutterstock

Devojka pati od nesanice

Da li vam ova situacija zvuči poznato? To je zato što buđenje tokom noći nije neuobičajeno.  Američka studija Sleep Medicine radila je istraživanje koje procenjuje da se trećina ispitanika (8937 ljudi) budi noću najmanje tri puta nedeljno. Više od 40 odsto te grupe može imati problema da ponovo utone u san.

A, ako morate da ustanete za nekoliko sati to pogoršava situaciju. 

Dakle, zašto se budite noću i kako možete ponovno zaspati? Evo nekoliko saveta koje dele stručnjaci za spavanje i pomoći će vam da utonete u san. 

1. Izbegavajte pauze za toalet

Možda verujete  da će vam brzi odlazak u WC pomoći da zaspite. Ipak, psiholog kaže da to ne radite. Ako napustite topao krevet, srce mora da pumpa više krvi. Za spavanje, potreban je nizak broj otkucaja srca u mirovanju. Stoga, odlazak u WC radi suprotno od onoga što vam je potrebno u tom momentu.

Foto: shutterstock

Devojka u toaletu

2. Prestanite da gledate na sat

Ponekad možete osetiti potrebu da proverite koliko je sati na telefonu. Izbegavajte to jer će vas duže držati budnim. Ako ne zaspite u roku od 15 minuta, ustanite iz kreveta. 

3. Zaboravite ovo piće

Piće može pokvariti kvalitet vašeg sna, zbog čega ćete imati više smetnji tokom noći. Reč je o alkoholu jer blokira triptofan - aminokiselinu koja pomaže da spavate - da dođe do mozga.

Foto: Unsplash

Društvo nazdravlja

4. Zatvorite kućne ljubimce

Koliko god da je lepo imati u životu ljubimca sa kojim se možete maziti ne bi trebalo da budu sa vama u krevetu.  

5. Ohladite kuću

Možda vam se čini da je topla, ugodna kuća odlična za hladne dane, ali to može da poremeti san. Razlog tome je što noću postanete žedni. Temperatura treba da bude 18 stepeni ili niža.

6. Umirite svoj um

Pokušajte da meditirate, jer ako naučite da umirite um to može biti korisna veština kako za snalaženje u stresnim dnevnim razdobljima, tako i za spavanje. Preporučuje se i više vežbanja, jer oni koji to redovno vežbaju, brže zaspe i spavaju čvršće, prenosi "Sun".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading