AKO PODGREJETE OVU HRANU DOBIĆETE DIJAREJU, GRČEVE ILI POVRAĆANJE: Sledeće namirnice nikako ne čuvajte za sutradan

Autor: N.J.

Lifestyle

02.05.2023

14:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Određene namirnice nikako ne smete podgrevati u mikrotalasnoj.

AKO PODGREJETE OVU HRANU DOBIĆETE DIJAREJU, GRČEVE ILI POVRAĆANJE: Sledeće namirnice nikako ne čuvajte za sutradan

Foto: Shutterstock

Pročitajte zbog čega ne smete da rizikujete kada su sledeće tri namirnice u pitanju. Teško je znati šta je istina jer i sami dobijamo kontradiktorne savete. Neki kažu da ne bi smeli da koristimo hranu kada joj istekne rok, a drugi tvrde da je to bacanje. Što se tiče podgrevanja hrane, postoje posebna pravila kako se ne biste razboleli. Mnogi od nas susreli su se s dilemom.

Kada je reč o podgrevanju, pirinač je prva osporavana namirnica, jer neki tvrde da se ona nikako ne greje. Dijetetičarka Kim Lindzi iz Australije podelila je tri namirnice koje nikada ne biste trebali podgrevati.

Foto: Unsplash/Rumman Amin

Postavljena hrana na stolu

Pirinač

Iako je ovo glavna namirnicama u mnogim kulturama, ne smete je podgrevati, a za "Dejli mejl" objasnila je zašto:

- Pirinač je veliki rizik. Te spore su otporne na toplotu, pa čak i kada ih zagrejete, još uvek mogu da izazovu štetne patogene.

Kuvani pirinač ima bakteriju Bacillus cereus koja stvara spore, a koja se obično nalazi u tlu i povrću. Ako jedete pirinač koji je podgrejan rizikujete da dobijete dijareju, grčeve u stomaku ili povraćanje.

Foto: pixabay.com

Pirinač

Jaja

Ako grejete jaja, postoji šansa da dobijete salmonelu. Takođe, teško se greju jer mikrotalasna uzrokuju "neravnomerno grejanje". Kako kaže, nekada su sa spoljne strane hladna, a u sredini vruća.

Foto: Unsplash/ Phil Hei

Jaja spremljena na dva načina

Spanać

Podgrevanje spanaća je rizično zbog mogućnosti dobijanja listerije ako nije napravljen kako treba. Listerija može dovesti do listerioze, što je ozbiljna infekcija koja rezultira temperaturom i simptomima sličnim gripu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading