DELOTVORNE SKORO KAO I LEK: Pet namirnica koje smiruju GLAVOBOLJU i bol odmah prestaje!

Autor: N.J.

Lifestyle

02.04.2023

14:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evo šta da pojedete ako imate glavobolju.

DELOTVORNE SKORO KAO I LEK: Pet namirnica koje smiruju GLAVOBOLJU i bol odmah prestaje!

Foto: Shutterstock

Verovatno prvo posežete za lekovima kada imate glavobolju. Ali uzimanje previše tableta protiv bolova može biti dugoročno štetno za vaše zdravlje. Još jedan siguran i učinkovit način da se rešite neugodnih bolova je konzumiranje hrane koja ublažava glavobolju. Da, poznato je da neke namirnice ublažavaju neugodne glavobolje. Isprobajte ih sledeći put umesto svojih uobičajenih lekova protiv bolova.


Tost od pšeničnog zrna

Nizak unos ugljenih hidrata takođe može dovesti do glavobolje. To se uglavnom događa kod ljudi koji su na dijeti s malo ugljenih hidrata. Nizak unos istih dovodi do iscrpljivanja glikogena u telu, koji je glavni izvor energije za mozak. To takođe uzrokuje gubitak tečnosti, vi postajete dehidrirani, a zatim konačno dovodi do glavobolje. Posezanje za ugljenim hidratima u ovo vreme može ublažiti vašu glavobolju i čak vam popraviti raspoloženje.

Foto: pixabay.com

Integralni tost sa avokadom i jajima

Đumbir

Đumbir je odlična hrana koja je učinkovita za olakšavanje nekoliko zdravstvenih stanja. Koren može blokirati prostaglandine (neurotransmitere koji igraju ulogu u upalama) i može pružiti olakšanje od glavobolje i migrene. Đumbir je takođe  učinkovit kod mučnine i gripa. Možete piti čaj od đumbira ili dodati đumbir u prahu hrani.

Foto: pexels.com

Svež koren đumbira

Lubenica

Glavni uzrok glavobolje je dehidriranost. Dakle, pijenje vode ili hrana bogata vodom može pomoći u smirivanju vašeg stanja. Lubenica sadrži 92 odsto vode i može biti dobra opcija za vraćanje tečnosti. Prepuna je hranjivih materija poput kalijuma i magnezijuma, koji prilično učinkovito deluju na glavobolju.

Foto: pixabay.com

Lubenica

Spanać

Zeleno lisnato povrće poput spanaća i kelja sadrži veliku količinu magnezijuma, hranjiva materija koja je poznata po svojstvima ublažavanja glavobolje. Jedna šoljica spanaća sadrži 24 miligrama magnezijuma. Ne samo to, nego studije pokazuju da redovan unos može smanjiti "napade" migrene za 41,2 odsto.

Foto: Usplash/ Elianna Friedman

Svež spanać

Jogurt

Hrana bogata kalcijumom takođe može pomoći u ublažavanju jake glavobolje. Nedostatak istog smanjuje sposobnost mozga da učinkovito radi. Jogurt sadrži veliku količinu riboflavina, dela kompleksa vitamina B koji je učinkovit kod glavobolje. Dobar je i za zdravlje creva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading