KURTIJEVI SPECIJALCI SA AMERIKANCIMA U NOVOJ VOJNOJ VEŽBI! Albanci u PANICI, brane se od ruskog napada

Autor:

Vesti

02.05.2023

13:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako kažu cilj je proveriti gotovost snaga i sposobnost angažovanja naoružanja u slučaju potrebe

KURTIJEVI SPECIJALCI SA AMERIKANCIMA U NOVOJ VOJNOJ VEŽBI! Albanci u PANICI, brane se od ruskog napada

Foto: Tanjug/AP

Kosovske snage bezbednosti (KSB) obavile su poslednje pripreme za učešće u zajedničkoj vojnoj vežbi pod nazivom "Branilac Evrope 23", u okviru koje će do 23. juna sa oružanim snagama SAD na tzv. Kosovu uvežbavati odbranu od eventualnog ruskog napada!

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, reč je o vežbi koja treba da demonstrira postojanje kredibilne sile za odbranu NATO saveznika od eventualnog ruskog napada a pripreme KSB izvedene su u kasarni "Adem Jašari" u Prištini, u prisustvu komandanta te formacije general-potpukovnika Baškima Jašarija i ministra odbrane Armenda Mehaja.

- Mnogo više od usko stručnog i eksplicitno vojnog značaja, očigledno je da Vladi Kosova glavni cilj predstavlja da afirmiše KSB ali i visok nivo vojno-političkih odnosa sa svojim glavnim saveznicima - SAD i NATO. Kako je navedeno u medijima, za te potrebe KSB će u vežbi upotrebiti dva od ukupno tri bataljona kojima raspolaže, što je procenjeno na oko 1.300 ljudi - navodi se u tekstu.

Sa američke strane, vežba "Branilac Evrope 23" predstavlja deo provere sposobnosti čitavog NATO da zaštiti saveznike od projektovane ruske invazije, a u tu svrhu na teritoriju Zapadnog Balkana biće prebačena jedinica ranga divizije iz SAD.

- Procena je da će Amerikanci upotrebiti oko 9.000 pripadnika svojih oružanih snaga a da će u tom uvežbavanju konvencionalnog sukoba sa Rusijom biti angažovano još oko 17.000 savezničkih vojnika širom Evrope. Vežba će trajati nešto manje od dva meseca i u njoj će učestvovati gotovo sve zemlje i teritorije oko Srbije - dodaje se u tekstu.

Portal navodi da će kosovski albanci u vežbi koristiti sva relevantna oklopna vozila kojima raspolažu a od artiljerije će upotrebiti minobacače.

Cilj je proveriti gotovost snaga i sposobnost angažovanja naoružanja u slučaju potrebe, pa je procenjeno da će u tu svrhu iz magacina širom Evrope i biti dekonzervirano gotovo 13.000 primeraka borbene tehnike.

- Preko luke Drač u Albaniji vojni efektivi SAD biće prebačeni ka Hrvatskoj i Grčkoj, a u vežbi će pretežno učestvovati pripadnici nacionalnih gardi Minesote i Ajove. Na taj način se šalje i snažna politička poruka da je Srbija, iako neutralna i sa većinskim raspoloženjem stanovništva da se svrsta na stranu Rusije, zapravo više nije doživljena kao opasnost, jer se nalazi duboko unutar teritorije pod jasnom kontrolom NATO zemalja - ocenjuje se.

Pretpostavka je da će u toku vežbe biti korišćena iskustva iz aktuelnog rata u Ukrajini pa će se stremiti unapređenju sposobnosti dalekometne artiljerije i snaga PVO.

U tom smislu, KSB će biti od zanemarljivog značaja jer ne raspolažu potrebnim naoružanjem, ali će zato biti angažovani kapaciteti SAD sa višecevnim lanserima raketa Himars, kao i PVO snage Rumunije i Italije.

- Interesantno je da su sa spiska učesnika vežbe 'ispale' oružane snage BiH zbog loše sprovednih priprema, mada nije jasno da li to može biti i posledica navodno dobrih političkih veza koje predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ima sa Moskvom - piše u tekstu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading