SLAVSKI KOLAČ RECEPT ZA POČETNIKE: Priprema objašnjena do detalja, ovako ga SVI mogu spremiti! (FOTO)

Autor: N.J.

Lifestyle

23.11.2022

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uz ovaj recept slavski kolač mora uspeti!

SLAVSKI KOLAČ RECEPT ZA POČETNIKE: Priprema objašnjena do detalja, ovako ga SVI mogu spremiti! (FOTO)

Foto: printscreen

Slavski kolač

Slavski kolač deo je tradicije. Slava je jedno od najvažnijih datuma jedne porodice. Neki vole da je obeležavaju uz mnogobrojne prijatelje, dok drugi to rade samo u okviru porodice. Bilo kako bilo slavski kolač je nešto što svi pripremaju. Porodica obeležava ovaj dan uz sveću, žito i naravno kolač. Svaka domaćica želi da napravi najlepši slavski kolač.

Potrebno je:

20 grama kvasca (pola paketića)

Dve kašike vode

Brašno tip 500 500 grama

Ulje

U malu činiju sjedinite kvasac i vodu. U veliku posudu stavite brašno i prosejte ga. Dodajte mu 2 kašičice soli. Dodajte mu rastopljen kvasac i oko 20 mililitara vode, to je malo više od jedne čaše. U smesu sipajte i dve kašike ulja i zamesite testo rukom uz dodavanje brašna. Ostavite testo pokriveno na sobnoj temperaturi 45 minuta.

Kolač delite na tri dela kao na fotografiji. Drugi deo testa, odnosno ovaj srednji, takođe podelite u tri male lopte. Tako da od prvog i drugog dela (manjih delova) dobijete male loptice, a treći deo oblikujte u jednu veliku loptu. Ostavite ih pokrivene 10 minuta, a pleh premažite uljem. Od najvećeg dela napravite pogaču i stavite je u centar pleha, a onda prekrijte providnom folijom i ostavite tako 20 minuta da naraste. Male loptice oblikujte u valjak širine dve šake. Kada to uradite pokrijte ih krpom na 10 minuta da narastu. Kada odstoje onda od njih pravite tanke prutiće kao na fotografiji iznad. Od tri tanka štapića pravite pletenicu. Krajeve pletenice isecite.

Testo koje ste stavili u kalup sada lepo šakom razvucite ka krajevima pleha i dodajte mu pletenicu. Kolač premažite mešavinom ulja i margarina. Peče se do 35 minuta na 200 stepeni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading