URADITE TEST I SAZNAJTE DA LI STE ZAVISNI OD BRZE HRANE: Doktor otkrio kako se izborio sa željom za slatkišima, pratite ove jednostavne korake!

Autor: N.J.

Lifestyle

19.11.2022

14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Iako je doktor i on je priznao da mu određena hrana stvara zavisnost, zbog čega ne može da prestane sa jelom!

URADITE TEST I SAZNAJTE DA LI STE ZAVISNI OD BRZE HRANE:  Doktor otkrio kako se izborio sa željom za slatkišima, pratite ove jednostavne korake!

Foto: shutterstock

- Uprkos svemu što znam i govorim o učinku brze hrane na zdravlje, postoje određene namirnice koje kad počnem jesti, jednostavno ne mogu prestati — to su čips, čokolada i keks - kaže doktor Mičel Mosli.

- Ima trenutaka kada sam razlomio celu tablu mlečne čokolade i bacio je u kantu da je ne pojedem - samo nekoliko minuta kasnije kopam uokolo tražeći je. Posebno loša tačka bila je kad sam pojeo uskršnje jaje svoje tada šestogodišnje ćerke. Sada ima 23 godine, ali mi još uvek nije oprostila - priča on.

Zašto se to dešava?

Zato što, poput cigareta, neka hrana izaziva intenzivne nagone i žudnje do te mere da ćete je nastaviti jesti iako znate da to povećava rizik od bolesti opasnih po život kao što su dijabetes tipa 2 i bolesti srca. Istraživači takođe ističu da visoko prerađena hrana može uzrokovati promene u mozgu koje su slične veličine kao nikotin, prenosi "Dejli mejl".

Foto: Izvor: Printscreen/YouTube/ Cookist Wow

Čokoladne kuglice od kafe

Još 2015. godine, u drugoj studiji Sveučilišta u Mičigenu, 120 studenata zamoljeno je da ispune lestvicu o zavsnosti od hrane (mera koliko vam određena hrana stvara zavisnost) i rangiraju 35 namirnica prema tome koliko je svaka od njih za njih stvarala zavisnost.

Nije iznenađujuće da je na vrhu spiska "hrane koja izaziva najveću zavisnost" bila čokolada, a sledeći je sladoled, krompirići, pica, keks, čips, kolač, kokice sa maslacem i čizburgeri. Negde u sredini našli su se sir, slanina i orašasti plodovi, dok su na dnu losos, smeđ pirinač, krastavac i brokoli.

Dakle, šta je zajedničko hrani koja izaziva zavisnost?

Pa, kao prvo, visoko su prerađeni, dizajnirani da se brzo apsorbuju i daju vašem mozgu gotovo trenutni nalet dopamina. Uopšteno govoreći, bilo da se radi o čokoladi ili čipsu, kolaču ili čizburgeru, svi se sastoje od otprilike 1 g masti do 2 g ugljikohidrata.

Da biste videli da li ste zavisni od neke hrane, uradite kviz.

Foto: Photo by Alisha Mishra from Pexels

Dve kugle sladoleda

Dakle, šta možete učiniti ako ste se navukli na slatku brzu hranu?

Prvo se pobrinite da je ne držite u kući jer ćete ga u protivnom pojesti.

Zatim, potražite alternative koje bi mogle, barem delomično, zadovoljiti vaše želje.

Takođe smatra se da jedenje jabuke ili kruške ponekad može zadovoljiti tu potrebu za slatkim.

Još jedan trik koji doktor koristi je "surfovanje po nagonu", što pomaže da žudnja prođe. Surfovanje poriva znači da, umesto da se pokušaš boriti sa njim, pokušate da ga se rešite tako što ćete popiti veliku čašu vode, vežbati duboko disanje i usredsredite se na druge stvari. Obično je potrebno oko 30 minuta pre nego što ponovno uspostavite kontrolu.

Potražite podršku porodice i prijatelja. 

Foto: Pixabay

Zelene jabuke

Odgovorite na sledeća pitanja. Više od tri odgovora "da" i mogli biste biti u nevolji.

1. Kad počnem jesti ovu hranu, ne mogu prestati i na kraju pojedem puno više nego što sam nameravao.

2. Nastavljam da jedem ovu hranu čak i kada više nisam gladan.

3. Uhvatim sebe da žudim za ovom hranom kad sam pod stresom.

4. Ako ga nema u kući, otići ću do najbliže prodavnice da kupim.

5. Skrivam ovu hranu tako da ni moji bližnji ne znaju koliko je jedem.

6. Jedenje izaziva osećaj samoprezira i krivice.

7. Iako mi više nije posebno zadovoljstvo kad ga jedem, nastavljam to činiti.

8. Pokušao sam se odreći ove hrane, ali nisam uspeo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading