UPOTREBA E - CIGARETA U KOMBINACIJI SA OBIČNIM "NOSI" NAJVEĆI RIZIK: Ovo su posledice, budite OPREZNI!

Autor: N.J.

Lifestyle

29.10.2022

14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rezultati dve studije pokazuju da konzumiranje e - cigareta nije dobra alternativa običnim cigaretama.

UPOTREBA E - CIGARETA U KOMBINACIJI SA OBIČNIM "NOSI" NAJVEĆI RIZIK: Ovo su posledice, budite OPREZNI!

Foto: Izvor: Unsplash/Grav

Prema istraživanju koje je finansirala država, ljubitelji e- cigareta su pod istim rizikom od srčanih bolesti kao i pušači. U dve studije, jednoj na miševima i drugoj na ljudima, utvrđeno je da e - cigarete uzrokuju slična oštećenja krvnih žila kao duvan za pušenje, piše "Dejli mejl".

E - cigarete u kombinaciji sa duvanom su još veći rizik

Bilo je i znakova da kombinacija pušenja i cigareta može uzrokovati još veću štetu - što je zabrinjavajući znak za one koji koriste e - cigarete kao prestanak pušenja. Ova studija daje više dokaza da e - cigarete nisu bezrizična alternativa kao što ih firme hvale. Istraživanje je objavljeno nakon novih saveznih podataka prema kojima je više od 2,55 miliona srednjoškolaca koristilo uređaj za e - cigarete u poslednjih 30 dana.

Prema najnovijim podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, gotovo 10 odsto odraslih Amerikanaca koristi ovo.

Foto: freepik

Muškarac lomi cigaretu

Epidemija 

Savezni regulatori opisali su situaciju kao"epidemiju". Dugotrajna upotreba zapaljivih cigareta uzrokovala je oštećenje krvnih žila. To sugeriše da dvostruka upotreba proizvoda povećava štetu.

Posledice

Poznato je da i pušenje cigareta i korištenje e - cigareta oštećuju funkciju endotela. To može uzrokovati nemogućnost velikih krvnih žila da se otvore dovoljno da snabdevaju srce i druga tkiva dovoljnom količinom krvi.

Studija na miševima - rezultati

U studiji na miševima, istraživači su pokušali utvrditi postoje li specifične komponente duvanskog dima ili pare e - cigareta koje su odgovorne za oštećenje krvnih žila. Merili su dilataciju posredovanu arterijskim protokom (FMD), ili sposobnost krvnih žila da se prošire, pre i nakon izlaganja dimu od četiri vrste tradicionalnih zapaljivih cigareta: konvencionalne nikotinske, smanjene nikotinske, konvencionalne nikotinske sa dodatkom mentola i smanjene nikotin sa dodatkom mentola.

Foto: Tanjug/AP

Uticaj duvanskog dima na dete

Dilatacija krvnih žila smanjena je nakon upotrebe sve četiri vrste cigareta.

Takođe su izložili miševe dvema glavnim plinovima koji se nalaze u dimu i aerosolu e-cigareta, kao i nanočesticama čistog ugljenika kako bi procenili njihove učinke na širenje krvnih žila. Uprkos razlici u sastojcima koji čine aerosol e-cigarete i dim cigarete, istraživači su otkrili da se čini da oštećenje krvnih žila nije uzrokovano specifičnom komponentom dima cigarete ili pare e-cigarete.

Umesto toga, čini se da je uzrokovana iritacijom disajnih puteva koja pokreće biološke signale u valgus živcu.

Doktor Metju L. Springer, profesor medicine na katedri kardiologije na Sveučilištu Kalifornija u San Francisku, rekao je:

- Iznenadili smo se kad smo otkrili da ne postoji nijedna komponenta koju možete ukloniti kako biste zaustavili štetni učinak dima ili pare na krvne žile.

 -Sve dok postoji iritacija u disajnim putovima, funkcija krvnih žila može biti narušena. 

Foto: pixabay.com

Muškarac konzumira cigaretu

Studija na ljudima

U studiji rađenoj na ljudima, istraživači su regrutovali 120 dobrovoljaca koji su uključivali dugotrajne korisnike e - cigareta, dugogodišnje pušače cigareta i one koji ih ne koriste. Istraživači su prikupili uzorke krvi od svake i izložili te uzorke laboratorijski uzgojenim stanicama krvnih žila i izmerili oslobađanje plućnog oksida, što ukazuje funkcionišu li endotelne stanice ispravno.

Krv korisnika e - cigareta i pušača uzrokovala je značajno veće smanjenje proizvodnje plućnog oksida u endotelnim stanicama nego krv osoba koje ih ne koriste.

Takođe utvrđeno je da krv korisnika e - cigareta uzrokuje veću propusnost stanica krvnih žila nego krv pušača i onih koji ne puše duvan.

Prevelika propusnost znači propuštene krvne žile što može uzrokovati mnoštvo upalnih reakcija koje dovode do oštećenja stanica i bolesti srca.

Zaključili su da je krv pušača duvana imala više vrednosti određenih cirkulirajućih biomarkera kardiovaskularnih rizika, a krv korisnika e - cigareta imala je povišene vrednosti drugih cirkulirajućih biomarkera kardiovaskularnih rizika.

Foto: www.profimedia.rs/AP

Dim koji izlazi prilikom konzumiranja e - cigarete

Dr Springer je rekao:

- Ova otkrića sugerišu da korištenje dva proizvoda zajedno, kao što mnogi ljudi čine, može povećati rizik za zdravlje upoređujući sa njihovim korišćenjem pojedinačno... Nismo očekivali da ćemo to videti.

Rezultati tima sugerišu da se regulatori poput Uprave za hranu i lekove ne mogu osloniti na zabranu određenih sastojaka kako bi izbegli štetne učinke na zdravlje.

- Pušenje i cigarete mogu imati slične štetne kardiovaskularne učinke, ali svako stanje uzrokuje neke potencijalno štetne učinke koje drugo nema - rekao je dr Springer i dodao:

- Ove razlike ukazuju na to da dvostruka upotreba proizvoda, što znači pušenje zapaljivih cigareta i takođe upotreba proizvoda e - cigareta, zapravo može biti lošija za zdravlje cirkulatornog sistema nego samo pušenje ili korišćenje cigareta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading