KARCIONOM JEDNJAKA NE DAJE NIKAKVE SIMPTOME! Počinje gorušicom, a ovako SVI prave grešku otkriva profesor Simić!

Autor: N.J.

Lifestyle

29.10.2022

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve počinje gorušicom, a onda napravimo grešku!

KARCIONOM JEDNJAKA NE DAJE NIKAKVE SIMPTOME! Počinje gorušicom,  a ovako SVI prave grešku otkriva profesor Simić!

Foto: Izvor: Printscreen/YouTube/Mimi’s Bees

Profesor doktor Aleksandar Simić objasnio je šta je gorušica, koji su razlozi za njen nastanak i kako ona prerasta u karcinom.

- Gorušica ili žgarivica kako je često nazivaju, razlog za njen nastanak leži u načinu ishrane, a sa druge strane u faktorima koji mogu da utiču na nastanak ovog oboljenja, tu se misli na ljude koji imaju povećanu telesnu težinu, želudačne kile, uzimaju malo veću količinu masne, ljute i začinjene hrane i ljudi sa smanjenom fizičkom aktivnošću - rekao je on gostujući u "Jutru" na Prvoj televiziji.

Postoji par postulata koje moramo poštovati, ako želimo da pomognemo sebi kroz dnevnu ishranu.

- Od poslednjeg jela do odlaska u krevet treba da prođe 3 - 4 sata, jer varenje traje 2 do 2 i po sata. Ako sa punim želucem legnete u krevet, onda će nastatiti fermentacija hrane u želucu, stvaranje viška gasova, potreba za vraćanjem tog sadržaja u jednjak i javiće se simptom gorušice. Ako ste u stanju onda bi trebalo što češće, a manje da jedete i da uzimate veću količinu tečnosti.

Foto: Izvor: Printscreen/YouTube/PRVA

Profesor doktor Aleksandar Simić

- Gorušica se smatra stanjem koja ukazuje da ste prekoračili normalne vrednosti u ishrani, ali ako traje dugo, ako je primećujete, a potrudili ste se normalno da jedete ili da jedete zdravije, onda to prelazi u problematiku - objasnio je profesor Simić.

Kako gorušica ukazuje na karcionom?

- Postoji još jedan simptom koji se zove regogitacija, stanje kada se hrana zajedno sa tečnošću spontano vraća iz želuca u jednjak. To je dosta čest simptom koji prati gorušicu. To već ukazuje da su tzv. odbrambeni mehanizmi koji postoje na spoju između jednjaka i želuca značajno popustili i ti simptomi u vidu vraćanja hrane se najčešće javljaju tokom noći ili u horizontalnom položaju. Drugi simptomi jesu učestalo suv kašalj, promuklost i povremeni bolovi iza grudne kosti. 

- Postoji alogirtam koji je važno prepoznati. Recimo da ste kao dosta mlada osoba, posle 20. godine, počeli da osećate gorušicu, onda ste je rešavali lekovima ili soda bikarbonom, trajala je duži niz godina i onda je spontano prestala. Onda posle nekog vremena počeli ste otežano da gutate posle. To je značajan znak, da sama gorušica ako nije adekvatno lečena, može da pređe u premaligno stanje koje se naziva Baretov jednjak, on ne daje nikakve simptome, a posle iz njega može da pređe u karcinom jednaka - rekao je profesor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading