Ako osetite ovaj ukus u ustima odmah pozovite HITNU POMOĆ! Sačuvaćete živu glavu!

Autor:

Vesti

26.05.2022

22:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Savetuje se pacijentima da pre dolaska hitne pokušaju da se umire i uzmu 300 miligrama aspirina.

Ako osetite ovaj ukus u ustima odmah pozovite HITNU POMOĆ! Sačuvaćete živu glavu!

Foto: pixabay.com

Svakoga dana u Srbiji više od 60 ljudi doživi srčani udar koji se za 16 do 18 pacijenata završi fatalno.

Infarkt srca nastaje zbog naglog prekida protoka krvi kroz krvne sudove srca koji snabdevaju krvlju srčani mišić, a simptomi koji ukazuju da ste u riziku od ovog opasnog stanja variraju kod muškaraca i žena.

Osim stezanja u grudima koje je propraćeno mučninom, postoje i neki manje očiti signali koji upozoravaju na opasnost. Neobičan ukus u ustima može da ukaže na probleme sa kardiovaskularnim sistemom i predstavlja jedan od predznaka infarkta.

Najočigledniji znak infarkta miokarda je, naravno, oštar bol u grudima. Doktor Mark Perlrot je primetio da simptomi srčanog udara mogu da uključuju gorušicu koja uzrokuje zadah i metalni ukus u ustima. 

"Nervoza" stomaka takođe može da bude jedan od znakova. Isto tako, predznaci srčanog udara su: osećaj pritiska u grudnom košu koji se javlja periodično, nelagoda u gornjim udovima, otežano disanje, letargija, umor, vrtoglavica, piše Mondo.

Specijalisti britanske organizacije "British Heart Foundation" savetuju pacijentima da pre dolaska hitne pokušaju da se umire i uzmu 300 miligrama aspirina.

Prosečna učestalost infarkta miokarda najveća je u starosnoj dobi između 30 i 69 godina sa oko 600 slučajeva na 100.000 muškarce, i 200 slučajeva na 100.000 žena. Pojava infarkta kod žene pre menopauze zbog hormonalne zaštićenosti od ateroskleroze, je značajno manja, ali značajno raste nakon šeste decenije života.

Bonus video:

Komentari (0)

Loading