Evo kako da luk seckate, a suze ljute ne ronite!
Prepoznatljivi ukus luk duguje sumporu koji apsorbuje iz zemlje. Kada jedete sirov luk ima ljuti ukus, a kuvanjem postaje slatkast. Ipak, luk oslobađa i enzim koji iz sumpora proizvodi supstancu sličnu sulfatnoj kiselini koja nadražuje oči.
Da bi vas oči peckale što manje morate da znate kako to i da radite.
Najviše sumpornih komponenti nalazi u korenu luka, pa ga secite oko korena, ali ne i sam koren
1. NožPrvo, koristite što oštriji nož - tupi će oštetiti delove luka čime će se osloboditi i više enzima. |
2. FrižiderStavite pre seckanja luk na sat vremena u frižider - niska temperatura će usporiti aktivnost enzima koji proizvodi nadražujuće supstance. |
3. LimunJoš jedan fazon je da oštricu noža namažete sokom limuna koji ublažava delovanje sumpornih komponenti luka. |
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)