WPA3 donosi još bolju sigurnost za Wi-Fi

Autor: Republika

Razonoda

26.06.2018

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Wi-Fi sigurnost nakon 14 godina konačno dobija poboljšanje. Wi-Fi Alliance je zvanično objavio WPA3, standard naredne generacije koji obećava da će ispraviti brojne ranjivosti koje već duže postoje u sferi bežičnih mreža.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Ono što je najistaknutije, WPA3 donosi individualnu enkripciju podataka, koja bi korisničke podatke trebalo da zaštiti od prisluškivanja u okviru Wi-Fi mreže. Ugrađena je i naprednija opcija logovanja, baziranog na lozinkama, preko Simultaneous Authentication of Equals - protokola koji smanjuje šanse da neko pogodi vašu lozinku, čak i ukoliko je ona slaba.

Oni koji koriste WPA3-Enterprise sigurnost profesionalnog nivoa, dobijaju ekvivalent 192-bitnoj enkripciji, koja bi trebalo da omogući da sigurnosni podaci budu teže "probijeni", piše Engadged. Tu je i lakše podešavanje pametnih kućnih uređaja kroz Easy Connect, koji omogućava da se telefon koristi za podešavanje Wi-Fi uređaja koji imaju mali displej ili uopšte nemaju displej.


Kada će WPA3 stići na korisničke uređaje zavisi od indiovidualnih kompanija, koje će podršku za standard objavljivati u zakrpma i u novom hardveru. WPA2 će sigurno još dugo biti prisutan, ali će WPA3 podrška u nekom trenutku postati dominantna i obavezna na svim Wi-Fi Alliance sertifikovanim proizvodima.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading