SRAMAN POTEZ U CRKVI: Uhapšen muškarac u Surdulici

Autor:

Hronika

26.03.2024

17:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protiv osumnjičenog muškarca, biće podnesena krivična prijava.

SRAMAN POTEZ U CRKVI: Uhapšen muškarac u Surdulici

Foto: Photo by Andriy Tod on Unsplash

Na osnovu naloga Osnovnog javnog tužilaštva u Vladičinom Hanu, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Surdulici podneće krivičnu prijavu protiv pedesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Surdulice zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo krađa, preneo je OK radio.

Ovo pokazuje da je tužilaštvo procenilo da postoje dovoljni dokazi i osnove sumnje protiv osumnjičenog, te je naložilo policiji da preduzme odgovarajuće korake u procesuiranju slučaja. Krivična prijava je formalni korak koji uvodi osobu u krivični postupak, nakon čega sledi dalja istraga i eventualno suđenje.

Sumnja da je osumnjičeni, tokom februara i marta ove godine, u više navrata krao novac sa ikona u jednoj crkvi u Surdulici dodatno otežava situaciju. Krađa novca iz crkvenih ikona predstavlja posebno osjetljivo krivično djelo koje može izazvati veliku zabrinutost i nezadovoljstvo u zajednici.

Foto: Shutterstock

Policija

U ovakvim slučajevima, osim materijalne štete, često se povređuje i duhovna i emocionalna dimenzija, jer crkvene ikone i mesta verskog obožavanja imaju veliki značaj za vernike.

Ikone su verske slike koje imaju veliki duhovni i verski značaj u pravoslavnoj tradiciji, ali se koriste i u drugim religijskim tradicijama. One se često prikazuju na drvetu, platnu ili drugim materijalima, a često su oslikane temperom ili drugim tehnikama. Ikone obično prikazuju Isusa Hrista, Bogorodicu, svece ili verske scene iz Biblije.

U pravoslavnoj tradiciji, ikone se često koriste kao sredstvo molitve i meditacije, te se smatraju prozorom ka duhovnom svetu. Vernici ih često postavljaju u svojim domovima ili nose sa sobom kao simbol vere i zaštite. Ikone imaju poseban ritualni i verski značaj, pa je krađa novca sa ikona u crkvi duboko oštećujući čin koji se neopravdano meša u verske obrede i verničko poštovanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading