ZBOG MAJKE MONSTRUMA ĆERKA MOGLA DA UMRE U NAJGORIM MUKAMA! Evo šta je OTKRILA toksikološka analiza krvi devojčice i šta STRUČNJACI kažu!

Autor:

Hronika

11.03.2024

12:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pedijatar kaže da mešanje terapije sa sedativima može veoma zakoplikovati stanje pacijenta.

ZBOG MAJKE MONSTRUMA ĆERKA MOGLA DA UMRE U NAJGORIM MUKAMA! Evo šta je OTKRILA toksikološka analiza krvi devojčice i šta STRUČNJACI kažu!

Foto: shutterstock

U prostorijama Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu juče je saslušana M.R. (43) zbog postojanja osnova sumnje da je u vremenskom periodu od 29. februara do 08. marta ove godine godine izvršila krivično delo trovanje ćerke, što se tretira kao nasilje u porodici. 

- To je učinila tako što je svojoj kćerci, maloletnoj oštećenoj, dok se, u njenoj pratnji, nalazila na bolničkom lečenju u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta, bez znanja i saglasnosti lekara, različite vrste sedativa rastvarala u soku i davala joj da pije - navodi se u saopštenju tužilaštva i dodaje:

- Usled toga se kod maloletne oštećene u krvi nalazila potencijalno smrtonosna doza sedativa, a što je utvrđeno toksikološkom analizom krvi - navodi se u saopštenju. 

 
Republika

Foto: shutterstock

 

 

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je predložilo da Treći osnovni sud u Beogradu osumnjičenoj odredi pritvor u trajanju do 30 dana, te je sud doneo rešenje kojim joj je pritvor i određen.

Upravnik Pedijatrijske klinike Instituta "Dr Vukan Čupić" Vladislav Vukomanović je za medije potvrdio da je u ovoj ustanovi došlo do ovog nemilog događaja i da se utvrđuju sve činjenice. 

Pedijatri inače, ističu da sedativi mogu da izazovu velike pobleme u organizmu deteta ukoliko se koriste bez saveta lekara. Kako ovi lekari objašnjavaju njihovo dejstvo može biti pogubno, zbog čega postoje jasno definisane indikacije u kojim slučajevima se koriste u terapiji kod dece. Pretpostavlja se da je majka dobila sedative i da ih je ubacivala u sok koji je dete pilo. 

Budući da je devojčica bila na lečenju sigurno je uzimala neku terapiju koja u mešanju sa sedativima može dodatno da zakomplikuje stanje pacijenta.

Pedijatar dr Saša Milićević ističe za Informer da sedativi mogu da naprave velike probleme u telu deteta, ukoliko se koriste bez saveta lekara. Kako objašnjava, njihovo dejstvo može biti pogubno, zbog čega postoje jasno definisane indikacije u kojim slučajevima se oni koriste u terapiji kod dece.

Foto: YouTube/Printscreen

 

- Verovatno je ta majka drobila sedative u sok koje je dete pilo. Davanje sedativa bez lekarskog recepta je nepojmljivo! Budući da je dete bilo na lečenju sigurno mu je prepisana neka terapija, a meštanje sedativa sa ostalim lekovima dodatno može da zakomplikuje opše stanje pacijenta - navodi dr Milićević.

Kako ističe, deca koja bez medicinskog razloga popiju neki od sedativa vrlo brzo upadaju u teška stanja.

- Dolazi do pospanosti, poremećaja svesti, poremećaja disanja, što odmah uzrokuje i poremećajem rada srca. Ovakvi medikamenti se koriste isključivo po savetu lekara. Deca imaju drugačiji metabolizam u odnosu na odrasle zbog čega treba biti vrlo oprezan kada se pripisuju ovakvi lekovi. Oni se u lečenju dece koriste vrlo kratko i u vrlo malim dozama. Upravo je doza ta koja pravi razliku između leka i otrova - navodi naš sagovornik.

SLIČNI SLUČAJEVI

Sličnih slučajeva trovanja dece u Srbiji je bilo više. 

Tako je mlada majka u Kovinu uhapšena zbog sumnje da je svojoj bebi od šest meseci dala lek za smirenje. Ona je svom detetu dala antipsihotik, posle čega je devojčica hospitalizovana. Sve je razotkrio otac bebe koji je primetio čudno ponašanje odojčeta i odveo ga u bolnicu. M. K. je uhapšena.

Pre devet godina, majka je svom jednoipomesečnom sinu davala sedative. Beba je u teškom stanju bila prebačena u bolnicu u Kragujevcu i morala je da bude priključena na aparate za veštačko disanje. Kod bebe je pronađeno prisustvo metadona i bensedina. To su lekovi koje su majka i otac dobijali u okviru svoje terapije odvikavanja od droge.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading