OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA ZA SVE OKRIVLJENE ZA UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE

Autor:

Hronika

02.02.2024

16:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je ubijen 11. aprila 1999. godine.

OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA ZA SVE OKRIVLJENE ZA UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE

Foto: youtube.com/Al Jazeera Balkans

Za sve okrivljene za učešće u ubistvu Slavka Ćuruvije, novinara i vlasnika "Dnevnog Telegrafa" , 11. aprila 1999. godine, Apelacioni sud je doneto oslobađajuću presudu, saznaje Republika.

Drugostepeni sud doneo je odluku da preinači prvostepenu presudu kojom su Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak bili osuđeni na kazne zatvora, i pravosnažno ih oslobodio.

Podsetimo, krajem aprila prošle godine, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je meru zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora nekadašnjim radnicima Državne bezbednosti Ratku Romiću i Milanu Radonjiću, optuženima za učešće u ovom zločinu.

Po nalaženju Apelacionog suda, s obzirom na to da su procesne mere za obezbeđenje prisustva Romića i Radonjića i nesmetano vođenje ovog krivičnog postupka primenjivane duže od devet godina, ne postoje okolnosti koje bi ukazivale da je mera zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora neophodna, objavljeno je na sajtu ovog suda.

Navedeno je da i pored značajnog interesovanja, više ne postoji uznemirenje javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje ovog krivičnog postupka, kao razlog zbog kojeg je predmetna procesna mera do sada egzistirala.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je nedavno jednoglasno je utvrdio da su neopravdano dugim boravkom u pritvoru Radonjiću i Romiću, povređena prava garantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima - pravo na slobodu i bezbednost i pravo da sud brzo odluči o zakonitosti pritvora Evrospki sud je zbog toga odlučio da Srbija treba da Radonjiću i Romiću, isplati po 1.000 evra na ime nematerijalne štete, saopšteno je iz tog suda sa sedištem u Strazburu.

Radonjić i Romić žalili su se Evropskom sudu jer su skoro tri i po godine proveli u pritvoru, kao i zbog dužine postupka pred Ustavnim sudom za preispitivanje njihovog pritvora. 

Pored Radonjića i Romića, za učešće u Ćuruvijinom ubistvu optuženi su i tadašnji šef DB-a Radomir Marković i Miroslav Kurak, koji je u bekstvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading