MINISTARKA GRUJIČIĆ: Još se čekaju rezultati obdukcije koji će pokazati uzrok smrti bebe u Sremskoj Mitrovici

Autor:

Hronika

28.01.2024

11:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka je takođe istakla da je resorno ministarstvo odmah reagovalo na ovaj tragičan slučaj.

MINISTARKA GRUJIČIĆ: Još se čekaju rezultati obdukcije koji će pokazati uzrok smrti bebe u Sremskoj Mitrovici

Foto: Privatna arhiva, Printscreen

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izrazila je duboku zabrinutost povodom smrti novorođenčeta u bolnici u Sremskoj Mitrovici, ističući da je neophodno promeniti način rada u zdravstvu kada se dese neočekivane situacije. Naglasila je da se još čekaju rezultati obdukcije kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti bebe, te da će porodica imati pravo da pokrene parnični postupak ukoliko se utvrdi odgovornost lekara ili medicinskog osoblja.

Ministarka je takođe istakla da je resorno ministarstvo odmah reagovalo na ovaj tragičan slučaj, te da je poslalo zdravstvenu inspekciju i Republičku stručnu komisiju kako bi se utvrdila kvalitet rada u bolnici u Sremskoj Mitrovici.

- Mora da se promeni način rada kada se desi nešto što je neočekivano. Smrt deteta ipak nije očekivana na porođaju. I moja osnovna primedba u bolnici je bila u tome što oni nisu odmah reagovali - rekla je Grujičić.

Grujičić je naglasila da je neophodno sprovesti stručnu proveru kvaliteta rada u ovoj zdravstvenoj ustanovi kako bi se izbegle slične situacije u budućnosti. Takođe, istakla je da je potrebno reagovati na neprimerenu upotrebu grubih reči i fizičko nasilje tokom porođaja, te da će takvo ponašanje biti kažnjivo.

- Nama je potrebno da svaka beba bude zdrava, da bude sačuvana, da majke ponesu zaista lepe utiske i da sutra požele ponovo i trudnoću i porođaj i ostalo. Komplikacije se, nažalost, dešavaju. Njih treba rešavati ili na licu mesta, ili posle - rekla je Grujičić.

Ministarka je istakla da je suštinska svrha zdravstvenog sistema briga o pacijentima, te da je neophodno osigurati da svaka beba bude zdrava i da majke imaju pozitivno iskustvo tokom porođaja. Naglasila je da, uprkos komplikacijama koje se mogu javiti, pacijenti zaslužuju adekvatnu negu i poštovanje.

- To je hijerarhija. Ponašanje mora da bude adekvatno. Mi smo svi tu prvenstveno zbog pacijenata. I pacijent mora da bude uvek u centru pažnje. I pacijent mora da se toleriše čak i nekada kada nije korektan, jer su ljudi uplašeni - rekla je ona.

Grujičić je takođe istakla da postoji jasno utvrđen postupak reagovanja u određenim situacijama, te da će Republička stručna komisija pružiti smernice i preporuke kako bi se unapredila praksa rada sa pacijentima.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading