ZVICER ŠTITIO KRTICU IZ "ŠKALJARSKOG KLANA": Plasirao lažne vesti po medijima!

Autor:

Hronika

22.12.2023

13:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cilj ove obmane bio je očuvanje "krtice" koju je Lazović imao unutar suparničkog škaljarskog klana.

ZVICER ŠTITIO KRTICU IZ "ŠKALJARSKOG KLANA": Plasirao lažne vesti po medijima!

Foto: printscreen/MUP

Radoje Zvicer, navodni vođa kavačkog klana, ovučavao je bivšeg bezbednjaka Petra Lazovića kako plasirati lažne informacije u određenim medijima. Cilj ove obmane bio je zaštita "krtice" koju je Lazović imao unutar suparničkog škaljarskog klana.

U telefonskom razgovoru iz novembra 2020. godine, Kotoranin Lazoviću prenosi informacije o planiranoj likvidaciji Slobodana Kašćelana. Istovremeno, Zvicer naglašava Lazoviću da utiče na Upravu policije kako bi jedan štampani medij objavio da je ova likvidacija sprečena u saradnji sa kolegama iz Ukrajine.

Cilj je bio obmanuti članove škaljarskog klana, sugerirajući im da informacije dolaze iz zvaničnog Kijeva, a ne iz njihovog sopstvenog klana.

Zvicer je nekoliko meseci pre ove prepiske zadobio teške povrede u Ukrajini, gde je bio meta napada. Napad su izveli članovi škaljarskog klana, među kojima su bili Stefan Đukić Mandić i Emil Tuzović.

“Ono sa kolegama iz Ukrajine se mora napisati u *******. Samo ne Vijesti”, piše on.

Njihova komunikacija deo je prepiske sa nekada kriptovane Skaj aplikacije, a čije transkripte je crnogorskim istražiteljima dostavio Europol.

“Tuzu je pao tel. pa su usporili akciju, zato sam ti rek’o moramo u novine izbaciti sa kolegama iz Ukrajine… Kad završi akcija kažeš u saradnji sa kolegama iz Ukrajine sprečena likvidacija”, piše Zvicer policajcu krajem novembra 2020. godine.

Lazović potom pita za tajming objave: “Je li to treba da se izbaci kad se ovo završi oko Starog?”

“Jeste, da ne bi nagrdio krticu”, odgovara mu Zvicer.

Nakon toga razmenjuju informacije o planiranju likvidacije njihovog saradnika Kašćelana, koji važi za jednog od vođa te kriminalne organizacije iz Kotora.

Zvicer tada ponovo zahteva o čemu policija da informiše građane: “Ovi će prekinuti akciju, sve Bošković javlja, kaže 2-3 dana ste dolje, niko ne zna zašto… Možeš li u novine izbaciti da se pretresala kuća nama”, sugeriše on, valjda da bi zavarali tragove da policija u toj primorskoj opštini kontroliše i njih.

“A oćemo ovo da čuvamo izvor, smislićemo kako da izbacimo”, odgovara mu Lazović.

“Onako brate, sa kolegama iz Ukr. to moramo, jer je ši**aru pao tel. juče i sve se poklapa”, objašnjava mu Zvicer.

“Oćemo, napravićemo to. Taj izvor je blago”, odgovara mu Lazović 26. novembra.

Dva dana kasnije Zvicer ponavlja da se mora objaviti informacija tako kako je tražio.

“Oćemo, oćemo. Rekao sam Z. Što će đe da se piše on dogovara”, piše mu Lazović.

U zaštićenoj komunikaciji on inicijalom Z označava svog oca Zorana Lazovića, tadašnjeg pomoćnika direktora Uprave policije.

Nekoliko dana kasnije, početkom decembra, Zvicer opet podseća Lazovića da se mora objaviti kako su ukrajinski policajci učestvovali u akciji: “Moramo ono u novine za Ukrajinu i priču da se Tuzu ozračila kripta, da u sobu ima kameru”, piše on.

“To ćemo spremiti saopštenje. E čuš Tuzo slinavi. A kad izlazi on”, pita Lazović.

Šef kavčana odgovara mu da Tuzo i Boreta drže čitavu klan i da nisu još osuđeni.

Policajca tada zanima kakav je zakon u Ukrajini i koliko će biti osuđeni napadači na Zvicera: “Kažu da su svoje krtice zahvaljujući njima Ukrajinci obalili”…

“Zakon kao kod nas”, odgovara mu Zvicer 4. decembra…

U danima kada dogovaraju plasiranje lažnih informacija, Zvicer i mlađi Lazović razmenili su na stotine poruka, a o tome su razgovarali i sa odbeglim policajcem Ljubom Milovićem.

Tokom prepiske Lazović polaže račune Zviceru i referiše mu šta preduzimaju protiv pripadnika organizovane kriminalne grupe “škaljarski klan”…

Bomba za Kašćelana

Iz Specijalnog državnog tužilaštva pod vođstvom Milivoje Katnića u januaru 2021. godine saopštili su da su sprečili ubistvo Kašćelana.

Prema nezvaničnim informacijama trebalo je bude likvidiran 22. januara, dok je blindiranim automobilom dolazio na suđenje u Viši sud u Podgorici.

Prema informacijama iz istrage, Kašćelan je tog dana trebalo da bude napadnut na jednom od semafora u Podgorici dok se nalazio u automobilu – plan škaljarske kriminalne grupe bio je da aktiviraju improvizovanu eksplozivnu napravu, koju bi postavili tako što bi motociklom prišli njegovom vozilu i magnetom je prikačili…

Dvojca članova grupe na motoru, kako veruju specijalni tužioci, trebalo je da sačekaju detonaciju razorne bombe, a ukoliko bi Kašćelan ostao živ, oni bi mu prišli i pucali u njega iz blizine…

Kašćelanu je tog dana bilo zakazano suđenje u podgoričkom Višem sudu gde odgovara za pranje novca, ali je odgođeno.

Specijalni tužilac Saša Čađenović saopštio je na konferenciji za novinare da je realizacija kriminalnog plana “prekinuta u trenucima izvršenja krivičnog dela”, ne pojašnjavajući detalje gde i kako je osujećen plan organizacije. On nije pominjao ime mete.

Tužilac je pojasnio da su tog dana, u jutarnjim časovima, pripadnici iste kriminalne organizacija nameravali da likvidiraju i Beograđane Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, takođe članove kavačke grupe, a plan je bio da u njih pucaju dok stoje u redu za čekiranje karata u zgradi Aerodroma u Tivtu.

Tužilac Čađenović naknadno je uhapšen pod optužbom da je deo kavačkog klana, odnosno da je pomogao nekim pripadnicima te grupe da izbegnu krivično gonjenje…

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading