KOSMAJAC DOVEO ŠLJUKU PRED CEVI "ZEMUNACA": Šiptar ga pištoljem naterao da zakaže sastanak

Autor:

Hronika

19.11.2023

10:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vođa "Zvezdarskog klana" upao u bezobzirno pripremljenu klopku "Zemunaca" i poverenje platio glavom kod Sava Centra.

KOSMAJAC DOVEO ŠLJUKU PRED CEVI "ZEMUNACA": Šiptar ga pištoljem naterao da zakaže sastanak

Foto: printscreen, Privatna arhiva, ATA Images

Neko kome je Sredoje Šljukić Šljuka verovao, pozvao ga je 27. septembra 2002. da se sretnu ispred Taša. Samo 40 minuta kasnije Šljuka je izrešeten kod Sava centra, a ostala je sumnja da mu je sastanak sa smrću zakazao Dragoslav Kosmajac.

Šljuka ništa nije posumnjao, pa je krenuo samo s bratom Zoranom i Veliborom Ćirovićem. Analizom telefonskih poziva, istraga je utvrdila da je Šljuka neposredno pred smrt nekoliko puta okretao broj bliskog prijatelja. Poslednji pokušaj da uspostavi vezu prekinuli su meci.

OSVETA ZA OTETI BENZIN

Privatni detektiv Braca Zdravković otkrio je nedavno da se Šljuka zamerio vođama "zemunskog klana" Dušanu Spasojeviću Šiptaru i Miletu Lukoviću Kumu kad im je u početku njihove kriminalne karijere oteo cisternu goriva.

- Kad su ojačali, uhvatili su jednog čoveka, neću da ga imenujem, mada je i on mrtav, stavili mu pištolj na glavu i rekli mu: "Pozovi Šljuku da dođe na to i to mesto." I on ga je pozvao telefonom: "Sine, dođi, trebaš mi nešto hitno." Inače, reč je o starom i moćnom kriminalcu iz Beograda koji je umro prirodnom smrću. I kad je Šljuka krenuo da se nađe s njim "zemunci" su ga ubili - ispričao je Zdravković.

Foto: privatna arhiva

Sredoje Šljukić Šljuka

Šljuka, vođa "zvezdarskog klana", inače bio je veoma oprezan. Jordan Antonić, bivši čuvar u Centralnom zatvoru (CZ), pričao je da Šljuka sedam dana nije spavao da ga ne bi ubili. Pokojni Kosmajac bio je 20 godina stariji i uživao je veliko Šljukino poverenje. Većinu zgrada koje su u jednom periodu izgrađene na Zvezdari bile su njegovo delo, a zaštitu je obezbedio preko Šljuke.

To je bio legalan biznis, ali je novac prethodno akumulirao na način opisan u Beloj knjizi MUP iz 2001. Tako je na strani 13 MUP napisao da je Kosmajac bio povezan s narko-kartelima u Južnoj Americi, odakle je organizovao transporte velikih količina kokaina za Evropu, a imao je i uhodani kanal za šverc heroina iz Turske za Nemačku i Italiju. Navedeno je i da nikad nije imao dodir s narkoticima, već da je za taj posao angažovao najčešće pripadnike grupe Ljubiše Buhe Čumeta, Spasojevića i Lukovića. U Beloj knjizi je navedeno i da je novac od droge uložio u kupovinu placeva i izgradnju nekretnina.

ZOLJOM NA DISKOTEKU

Dragoslav Kosmajac živeo je od nedostatka dokaza, za telefon se nije hvatao, a za miran san bio mu je potreban Šljuka, efikasni žestoki momak koji je brzo zavladao Zvezdarom. Jednom prilikom, kažu, iznerviran što mu nije plaćen reket, ispalio je zolju na diskoteku Taš iz Tašmajdanskog parka. Srećom, raketa je rikošetirala od bandere. I sam je bio na meti konkurencije, kao kada su pucali u njega u fitnes klubu, ali ga je spasao pancir. Ipak, vodio je računa da bude čist pred vlašću. Tako je policija u raciji na splavu na Savi zatekla Šljuku u društvu dva naoružana momka, ali on ništa nije nosio. Za to vreme je profit ulagao u poštene poslove, na primer u dve benzinske pumpe.

REKETIRAO ZAJEDNO SA ŠEFOM POLICIJE

Šljukin način rada u početku je bio jednostavan i najbolje se ogleda na primeru jednog kafića. Zvezdarsko podzemlje govori da je s 20 godina ostvario poslovni odnos s izvesnim šefom smene u stanici milicije. Dalje je bilo lako. Tako se ispred uspešnog kafića zaustavio crveni porše 911 iz kojeg je vozač ispalio metak kalibra 357 magnum u izlog. Sledećeg dana kod vlasnika je došao šef smene u stanici milicije i rekao da zna ko je pucao, ali da taj ima dobre veze i da mu ne može ništa. A onda je predložio vlasniku da ponudi 300 maraka mesečno za zaštitu.

Prošlo je godinu dana, a iz crvenog poršea 911 opet je bio ispaljen metak kroz izlog. I opet je došao šef smene kod vlasnika i predložio da mu prepusti pola lokala jer tada Šljuka neće smeti ništa. Vlasnik je tada uspeo da se poveže s vrhom MUP i šef smene je premešten na Kosovo, a oprezni Šljuka više nije dolazio poršeom 911 i tražio je nove saveznike u policiji.

Bagzi: I Čeda Jovanović želeo ubistvo Šljukića

Zaštićeni svedok Dejan Milenković Bagzi na suđenju "zemunskom klanu" izjavio da je čuo od Dušana Spasojevića Šiptara da je Čedomir Jovanović, tada potpredsednik Vlade, imao želju da Šljuka bude ubijen.

- Spasojević i Milorad Ulemek Legija u vreme ubistva Šljuke bili su na sastanku kod bivšeg šefa Vojnobezbednosne agencije Ace Tomića, kojem su poklonili mobilni telefon. Kasnije mi je Spasojević rekao da će mu taj sastanak obezbediti najbolji alibi za ubistvo koje je naredio iz straha da će se Buha i Šljukić udružiti protiv njega. A kasnije je Spasojević pomenuo da se konačno Čedi ispunila želja da Šljuka bude ubijen, ali nije naveo zašto je to Jovanović tražio. Ulemek je znao da će Šljukić biti ubijen, ali nije imao nikakve veze s tim napadom - rekao je Bagzi.

Prema njegovim rečima, Spasojević je iskoristio dogovor s Miloradom Ulemekom Legijom da osvete ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, da bi uklonili konkurenciju među kriminalcima. Tako su ubijeni i Todor Gardašević, Zoran Uskoković Skole i Srđan Ljujić.

Foto: profimedia

Dejan Milenković Bagzi

Robijao zbog razbojništva i pokušaja silovanja

Prema policijskoj evidenciji Kosmajac je zbog raznih krivičnih dela hapšen četiri puta, 1973, 1997, 1995 i 2004. Kosmajac je 1973. godine osuđen na šest godina zatvora za razbojništvo. Četiri godine kasnije je osuđen na šest godina i tri meseca zatvora zbog pokušaja silovanja.

Poslednjih godina pre nego što je umro od korone 2020. ponašao se kao dobar zvezdarski komšija, koji je klince savetovao da ne skreću na put kriminala. Sedeo je u kafićima skromno, bez pratnje, družio se i trudio da ničim ne oda svoju pravu prirodu.

Foto: privatna arhiva

Sretko Kalinić

Strelac iz JSO sasuo 30 metaka kroz prozor

Sredoje Šljukić ubijen je malo pre ponoći 27. septembra 2002. i na auto-putu kod Sava centra. U prvo vreme novine su pisale da su ga dva automobila blokirala, dok su iz trećeg istrčale ubice. Međutim, nije bilo tako.

Šljukić je bio u crnom audiju A8 registarskog broja BG 77-72, što je zapravo bio datum njegovog rođendana. Sivi audi A4, bez registarskih oznaka, sustigao ga je i ubica je tokom vožnje kroz prozor ispalio rafal. Svih 30 metaka iz kalašnjikova proletelo je kroz prozor vozača. Zna se da su u akciju kao strelci pošli pripadnik JSO Sretko Kalinić i Mile Luković. Međutim, na osnovu preciznosti, pretpostavlja se da je pucao samo Kalinić. Šljuka i njegov brat Zoran ubijeni su, dok je Velibor Ćirović preživeo na zadnjem sedištu, a sivi audi A4 brzo se udaljio i kasnije je utvrđeno da je ukraden.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading