KOJE NAORUŽANJE KORISTE KRIMINALCI SRBIJE? Mafija je odabrala OVO!

Autor:

Hronika

19.11.2023

05:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najviše ubistava poslednjih decenija na ulicama srpskih gradova počinjeno rafalima iz kalaša

KOJE NAORUŽANJE KORISTE KRIMINALCI SRBIJE? Mafija je odabrala OVO!

Foto: Shutterstock, Ap

I hapšenje klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića potvrdilo je da su srpski mafijaši odabrali svoje favorite na tržištu naoružanja. To su automatska puška kalašnjikov, automat hekler i koh i automatski pištolj škorpion. Uz ovo teže oružje, među pištoljima srpski kriminalci već decenijama prednost daju pištolju cz-99.


Za obračune jedan na jedan mafijaši su koristili najčešće "Zastavin" cz-99, dok su u sačekušama uvek upotrebljavani kalašnjikov, hekler i škorpion. Omiljeno oružje "zemunskog klana" bio je upravo - kalašnjikov, koji je i najviše korišćen u obračunima. I masovni ubica Uroš Blažić počinio je masakr u Duboni i Malom Orašju kalašnjikovim.


- Nisu oni ništa pametniji od kriminalaca širom sveta. Ta puška je najpopularnije oružje u svetu, bilo da je reč o modelu ak-47, ili novoj verziji ak-74. Osim u ratu, popularni kalaš ima mnogo prednosti u odnosu na konkurente i u terorističkim napadima, ali i u mafijaškim sačekušama - objašnjava dobro obavešteni izvor koji kao prednosti ovog oružja navodi pouzdanost, prodornost projektila i efikasnost u različitim vremenskim uslovima.


- Kalibar municije ak-47, 7,62 milimetra, ima velike prednosti, a najvažnija je da apsolutno uništava mnoge barijere. Meci se probijaju, na primer, kroz ciglu, drvo, staklo, a pritom gotovo ne usporavaju. Stručnjaci za oružje otkrili su da municija 7,62 dobro funkcioniše i iz kratkih cevi bez gubitka brzine ili snage. Ta municija snažno pogađa i iz cevi dužine od samo 25 centimetara - navodi izvor.


Nimalo zato ne čudi što je od devedesetih godina prošlog veka, kada su na ulicama počeli mafijaški obračuni u Srbiji, najviše likvidacije počinjena kalašnjikovima. Model likvidacije rafal iz crnog audija, uveli su upravo "zemunci". Meci ispaljeni iz kalaša probijali su lim i stakla automobila u kojima su bile žrtve. Čak ni panciri koje su nosili neki ubijeni nisu bili pouzdana zaštita od kuršuma kalibra 7,62 milimetra.


Bivši obaveštajac Boža Spasić objasnio je za medije da se oružje uglavnom nabavlja u blizini granica s Republikom Srpskom, Crnom Gorom i Makedonijom. Kalašnjikova najviše ima u mestima oko granice s Republikom Srpskom.


- Takvog oružja u manjem obimu ima i u centralnim delovima Srbije, a trgovci oružje drže u skrovištima duboko u šumama - kazao je on.


Automatska puška kalašnjikov može da se nabavi po ceni od 600 do 1.000 evra, kažu upućeni u ilegalnu trgovinu. Od kalašnjikova su skuplji hekleri (cena je do 2.000 evra). Ovo automatsko oružje najčešće koriste atentatori koji likvidiraju žrtvu s motora (skutera) u pokretu. Pištolji i revolveri koštaju od 50 do 500 evra, u zavisnosti od njihovog stanja i proizvođača.



Oružje specijalaca


- CZ-99 je poluautomatski pištolj koji se od 1989. proizvodio u Kragujevcu. Napravljen je kao zamena za službeni pištolj M-57 (popularni tetejac) u jedinicama policije i vojske.
- ŠKORPION ("Zastava" M-84) automatski je pištolj, koji se takođe proizvodi u Kragujevcu po licenci češke firme "Zbrojovka". Namenjen je uništavanju žive sile u bliskoj borbi. Zbog malih dimenzija, sklopivog kundaka, brzine vatre i mogućnosti korišćenja prigušivača koristi se u specijalnim jedinicama, kao oružje za ličnu zaštitu posada vozila, ali i kao oružje bezbednosnih firmi i telohranitelja.
- Hekler i koh nemački automat spada u lako naoružanje specijalnih jedinica. Vrlo precizan, s različitim kalibrima, u širokoj upotrebi je bio na ratištima bivše SFRJ.


Prigušivač iz Slavonskog Broda


Postoji i "prljavo oružje", za koje se najviše interesuju kriminalci. To su pištolji na kojima su izbrušeni ili izgrebani brojevi i takvo naoružanje ima posebnu cenu.
- Profesionalne ubice često traže i oružje s prigušivačem. Svojevremeno je za celu Jugoslaviju prigušivače za pištolje pravio samo jedan čovek iz Slavonskog Broda - objašnjava Boža Spasić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading