OŠTETILI BUDŽET ZA VIŠE OD 30 MILIONA: Pritvor za dvojicu zbog poreske prevare i pranja novca!

Autor:

Hronika

30.10.2023

14:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sedmoro osumnjičenih iznelo je odbranu, dok se dvoje branilo ćutanjem.

OŠTETILI BUDŽET ZA VIŠE OD 30 MILIONA: Pritvor za dvojicu zbog poreske prevare i pranja novca!

Foto: Shutterstock

Hapšenje

Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda u Beogradu odredio je pritvor Miti K. i Todoru N. za poresku prevaru i pranje novca, kojima je budžet Srbije oštećen za 30.014.798 dinara.

Takođe je odredio kućni pritvor uz elektronski nadzor (nanogicu) Saši B. i Nenadu K., potvrđeno je Tanjugu u tom sudu.

Miti K. pritvor je određen da ne bi ometao postupak uticanjem na svedoke i da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovio krivično delo, dok je Todoru N. pritvor određen zbog opasnosti od bekstva.

Istim rešenjem odbijen je predlog tužilaštva da se osumnjičenima Danijelu B. i Nikoli G. odredi pritvor. U tužilaštvu su ranije saslušani Mita K, Danijel B, Saša B, Nenad K, Ivan D, Nikola G, Todor N, Marijeta S. i Živojin O, dok se traga za još četiri lica.

Sedmoro osumnjičenih iznelo je odbranu, dok se dvoje branilo ćutanjem, odnosno pravom da ne iznose odbranu u ovoj fazi krivičnog postupka. Osumnjičenima se na teret stavljaju krivična dela poreska prevara i pranje novca.

Sumnja se da su oni od januara do avgusta 2023. godine podnosili poreske prijave neistinite sadržine preko više privrednih društava, u kojima su bili formalni vlasnici i odgovorna lica, a na osnovu kojih im je isplaćen novac na osnovu neosnovanog povraćaja PDV u ukupnom iznosu od 30.014.798 dinara, koji je stečen kroz poresku prevaru u vezi sa porezom na dodatnu vrednost.

Nakon toga osumnjičeni Mita K. je navedena novčana sredstva sa znanjem da potiču od kriminalne delatnosti, kako se sumnja, stavlјao u legalne tokove, tako što je sa poslovnih računa privrednih društava, kupovao razna materijalna dobra, izmirivao kredite i poslovne obaveze prema drugim pravnim licima, koja su takođe pod njegovom kontrolom, dok je deo novca podignut u gotovini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading