SKANDALOZNA PORESKA PREVARA: Osumnjičeni oštetili budžet Srbije za preko 30 miliona dinara, evo kako su se BRANILI

Autor:

Hronika

28.10.2023

12:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Posebnom odelјenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu održano je senzacionalno saslušanje devetoro osumnjičenih za poresku prevaru i pranje novca, kojima je budžet Republike Srbije naneta šteta od neverovatnih 30.014.798 dinara!

SKANDALOZNA PORESKA PREVARA: Osumnjičeni oštetili budžet Srbije za preko 30 miliona dinara, evo kako su se BRANILI

Foto: MUP RS

Ovo je jedan od najvećih slučajeva korupcije u poslednjih nekoliko godina i šokantno otkriće koje je potreslo srpsku javnost.

Među osumnjičenima su Mita K., Danijel B., Saša B., Nenad K., Ivan D., Nikola G., Todor N., Marijeta S. i Živojin O., dok se tragalo za još četiri lica koja su umakla zakonu. Tokom saslušanja, sedmoro osumnjičenih je iznelo odbranu, dok su dvoje odlučila da se brane ćutanjem, koristeći pravo da ne iznose odbranu u ovoj fazi krivičnog postupka.

Nakon detaljnog ispitivanja, tužilaštvo je odlučilo da predloži sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da odredi pritvor za šest osumnjičenih, dok je za troje ukinuto zadržavanje i oni će se u daljem toku postupka braniti sa slobode. Osumnjičeni su optuženi za krivična dela poreska prevara i pranje novca, a sumnja se da su tokom perioda od januara do avgusta 2023. godine podnosili lažne poreske prijave preko više privrednih društava kojima su bili formalni vlasnici i odgovorna lica.

Prema informacijama iz istrage, osumnjičeni su na osnovu ovih prijava neistinite sadržine uspeli da dobiju povraćaj PDV-a u ogromnom iznosu od 30.014.798 dinara, koji je stečen kroz perfidnu poresku prevaru u vezi sa porezom na dodatnu vrednost. Ali tu nije bio kraj njihovim zlodelima.

Mita K., kako se sumnja, je novčana sredstva koja su poticala od kriminalne delatnosti vešto ubacivao u legalne tokove. On je sa poslovnih računa privrednih društava kojima je rukovodio, kupovao razna materijalna dobra, izmirivao kredite i poslovne obaveze prema drugim pravnim licima koja su takođe bila pod njegovom kontrolom. Deo novca je čak podignut u gotovini, kako bi se tragovi zataškali.

Ovo je samo vrh ledenog brega korupcije koja hara našom zemljom. Upravo zbog toga je važno da se ovakvi slučajevi ispitaju do kraja i da počinioci budu adekvatno kažnjeni. Samo tako možemo garantovati da će Srbija biti pravedna i poštena država za sve svoje građane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading