SRPSKA POLICIJA UHAPSILA OPASNOG ŠVEDSKOG MAFIJAŠA: MUP učestvovao u međunarodnoj operaciji ''FRIG''!

Autor:

Hronika

29.10.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uhapšeni V. M., koji se krio u Beogradu u štek-stanu kod jataka, iz Srbije i Crne Gore slao kokain za Stokholm

SRPSKA POLICIJA UHAPSILA OPASNOG ŠVEDSKOG MAFIJAŠA: MUP učestvovao u međunarodnoj operaciji ''FRIG''!

Foto: Tanjug/AP

Švedski državljanin V. M., posle nezapamćenih mafijaških obračuna, kad je ubijeno 12 kriminalaca, pobegao je u Beograd, u nameri da se sakrije. On je izgradio veze za klanovima u Srbiji s kojima je trgovao drogom i kokain prebacivao iz Srbije i Crne Gore do Stokholma, pa je računao da će mu srpski jataci pomoći da utekne policijskoj poteri. Primirio se u štek-stanu jedno vreme, ali nije uspeo da izbriše tragove koji su srpske inspektore odveli do njega.

To su najnoviji detalji hapšenja ovog Šveđanina u prestonici Srbije. Kako prenose tamošnji mediji, on je član kriminalne grupe "Fokstrot", koja se sumnjiči za krijumčarenje droge i oružane napade i eksplozije u Švedskoj, u kojima je samo u septembru poginulo 12 osoba. MUP Srbije saopštio je da je pokrenut ekstradicioni postupak za izručenje uhapšenog Švedskoj, kao i da su pretresom stana koji je uhapšeni koristio u Beogradu pronađeni brojni dokazi koji će se koristiti u daljem krivičnom postupku protiv njega.

Švedska policija saopštila je da je reč o važnom hapšenju osobe koja je jedna od ključnih u kriminalnom miljeu. Takođe, pohvalili su međunarodnu policijsku saradnju.

Izvori švedskog lista Aftonbladeta navode da je Šveđanin uhapšen u Beogradu odgovoran za naoružanje grupe "Fokstrot" i jedan od bliskih saradnika Rave Madžida, koji se smatra vođom te grupe.
Republika

Foto: Tanjug/AP

Uviđaj u Švedskoj nakon krvavih obračuna

Švedski javni servis SVT preneo je da su 24. oktobra u Tunisu uhapšena petorica Šveđana, koji su povezani s "Fokstrotom".

Tužiteljka Johana Kolga navela je da je reč o teškom organizovanom kriminalu i da istraga traje duži vremenski period, ali da se tokom oktobra intenzivno radilo na slučaju, što je dovelo do hapšenja.

Iz policije navode i da je uhapšeni Švedanin jedan od ljudi protiv kojih je švedska policija pokrenula specijalnu operaciju "Frig", u okviru koje se ciljaju osumnjičeni koji naručuju krivična dela koja izvršavaju drugi, najčešće, mladi ljudi.

- Važno je pokazati da se kao kriminalac iz bande nigde ne možete osećati bezbedno - navela je Hana Paradis, komandant specijalne operacije "Frig".

Obračun dve kriminalne grupe doveo je do toga da su pucnjave i eksplozije gotovo postale svakodnevica stanovnika Stokholma, a talas nasilja je vrhunac dostigao krajem septembra, kad su za samo 12 sati u pucnjavi ubijena dvojica muškaraca, a u eksploziji na drugom kraju grada poginula je 25-godišnja žena.

Republika

Foto: Tanjug/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Novi uspeh, ministar Bratislav Gašić

I vojska pomaže policiji

Švedska policija je krajem septembra saopštila da su novi napadi mogući na 150 lokacija širom Stokholma i da nemaju resurse kojima bi pokrili sva ta mesta. Zbog toga je hitno reagovala vlada. Premijer Švedske Ulf Kristerson saopštio je da je vojsci omogućeno da pomaže policiji u sprečavanju višemesečnog talasa nasilja i kriminala u toj zemlji.

Šef klana pao na granici s Iranom

Vođa klana "Fokstrot" Rava Madžid navodno je uhapšen početkom oktobra, kad je prešao granicu s Iranom. Švedska policija nije mogla da potvrdi tu informaciju, ali su se mediji pozvali na dobro obaveštene izvore.

Republika

Foto: Printscreen

Rava Madžid

Nedugo posle prve vesti, muškarac koji se predstavio kao Madžid poslao je medijima glasovnu poruku u kojoj tvrdi da je na slobodi, živ i zdrav. Autentičnost te poruke nije potvrđena. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading