POTRESNI PRIZORI SA POMENA UBIJENIH ĐAKA I ČUVARA IZ RIBNIKARA: Jecaji porodica žrtava paraju nebo - tuga i bol opkolili Lešće i nakon skoro šest meseci od jezivog masakra (FOTO)

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na pomenu žrtvama masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar", prizori na grobovima stradale dece i čuvara čika Dragana, svedočanstvo su užasa koji će se zauvek pamtiti.

POTRESNI PRIZORI SA POMENA UBIJENIH ĐAKA I ČUVARA IZ RIBNIKARA: Jecaji porodica žrtava paraju nebo - tuga i bol opkolili Lešće i nakon skoro šest meseci od jezivog masakra (FOTO)

Foto: Republika.rs

Nekoliko dana nas deli od obeležavanja dugačkih šest meseci od jezivog masakra koji je počinio Kosta Kecmanović u OŠ "Vladislav Ribnikar", ubivši devet svojih drugova i radnika obezbeđenja ove obrazovno-vaspitne ustanove.

Danas je na beogradskom groblju Lešću, održan pomen anđelima Angelini Aćimović i Andriji Čikiću, kao i njihovom školskom, ali i nebeskom čuvaru, Draganu Vlahoviću.

Ovo mesto postalo je simbol duboke tuge i gubitka, a današnji dan obeležili su potresni prizori i jecaji koji nikada i nisu prestali da odzvanjaju.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

Porodice stradalih u ovom masakru, satima su stajali ispred grobova svojih najmilijih. Čuje se tek poneka reč, a tugu i plač raznosi vetar dok se okupljeni mole u tišini sećajući se dana kada su bezbrižno ispratili svoju decu u školu i čika Dragana u još jedan radni dan okružen decom, ne nadajući se da će se tog kobnog 3. maja naći ispred obarača dečaka-ubice.

Porodice žrtava zajedničkim snagama bodre jedni druge, držeći se čvrsto za svoj bol.

Na grobu mladog pijaniste Andrije Čikića, ekipa Srpskog telegrafa zatekla je cveće i ruže koji su prekrili grobno mesto, a nazire se samo lik dečaka kojem je život ugašen i tri plava medvedića koja krase ovaj potresni prizor.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

Odmah iza, gde počiva školska drugarica, Angelina Aćimović, ekipa portala Srpskog telegrafa zatekla je vešto upakovanu poruku u teglici koja će je štititi od kiše i predstojećih mrazeva, kao što i njena porodica vešto čuva sećanje na Angelinu.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

Svako ko se danas našao na ovom mestu, zastao je pridržavajući se za spomenik da pročita još jednom teške stihove uklesane na mermernoj knjizi.  

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

- Mama ne plači, videćeš me često u snu, pokušaj da zaspiš, za tebe uvek biću tu. Tata ne brini, ja društvo imam, mnogo nas je ovde sada, znam da me tražiš u mojoj sobi, znam, nestala je i poslednja nada - piše na prvoj strani knjige, a u nastavku Angelina kroz stihove roditeljima poručuje da će sa neba da leči roditeljima rane.

- Sanjaćete me, ja ću uvek biti tu. Možda na nebu i ja ću sniti, ja ću vas sniti i naše dane, ja lečim vaše, a vi moje rane. Kad neka blizu ptica proleti, ti se tad mamam mene seti. Tebi će mahati njena krila, najveća ljubav tvoja sam bila.

Angelinin pogled ostaće zauvek upamćen, kao i Andrijina umetnička fotografija na poleđini  groba, a njihovi prijatelji i porodica ostaće zauvek duboko potreseni gubitkom talentovanih tinejdžera koji su prerano napustili ovaj svet.

Na groblju Lešće, Angelina počiva između dvojice junaka, školskog čuvara Dragana Vlahovića i druga Andrije Čikića. Kod spomenika ova tri ugašena života, okupljeni su satima tiho oplakivali svoje izgubljene.

Ekipa Srpskog telegrafa, ispred spomenika dečjeg junaka, Dragana Vlahovića, zatekla je pored cveća i upaljenih sveća, keramičkog anđela negde sakrivenog iza ruža i crveno srce, sa kratkim natpisom koji razara dušu: "Pssst, ovo znaju samo zvezde, ti i ja - volim te."

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

A iznad lika čoveka koji je život posvetio đacima, stoji crtež na kojem je Dragan nacrtan kao superheroj. Porodice mališana Andrije i Angeline prilazili su i dodirivali baš upravo ovaj crtež, verovatno želeći da mu poruče da ih čuva tamo gore, kao što je to činio i na školskim hodnicima.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

Na pomen stradalima pridružio se i kolektiv škole, posmatrajući neutešne porodice, krišom su pustili suzu zbog potresnog prizora slomljenih članova ove tri porodice koje su se danas našle na Lešću.

Podsetimo, šestog maja veliki broj porodice i prijatelja okupio se tada ispred kapele na beogradskom groblju "Lešće" da oda poslednju počast tragično nastradalom čuvaru OŠ "Vladislav Ribnikar". Samo dva dana nakon toga, sahranjen je mali princ Andrija Čikić u belom kovčegu, a posle dugačkih dvanaest dana borbe, stotine uplakanih ljudi na večni počinak ispratili su i Angelinu Aćimović, koja počiva između čika Dragana i školarca Andrije.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Tanja

28.10.2023 21:41

Bol ne jenjava ..... Dok smo spremali pomen 40 dana majka najmladjeg masovnog ubice na svetu sa cerkom krenula na more.. sad renovira stan.. nje na sahranama,pomenima nema...

Tijana

29.10.2023 12:41

Proklet da, si Kosta Kecmanovicu i ti i onaj ko ti je iz obesti stavio pistolj u ruke i ucio te da pucas!

rachel

30.10.2023 12:45

i wait for sofija's grave right now 🩷