ŽENE KOJE SU ČUVALE DEČAKA (14) KOJI JE PAO KROZ PROZOR I POGINUO, DOBILE NANOGICU: Nakon tragedije u Bečeju, protiv hraniteljke postupak nije okončan!

Autor:

Hronika

27.10.2023

19:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tragedija se, podsećamo, dogodila 19. avgusta uveče, kada je četrnaestogodišnjak, inače dete sa posebnim potrebama, u trenutku kada je bio sam u stanu, pao sa trećeg sprata i preminuo.

ŽENE KOJE SU ČUVALE DEČAKA (14) KOJI JE PAO KROZ PROZOR I POGINUO, DOBILE NANOGICU: Nakon tragedije u Bečeju, protiv hraniteljke postupak nije okončan!

Foto: youtube.com/ News21 UCB

Dve „čuvarke“ četrnaestogodišnjaka koji je 19. avgusta poginuo posle pada sa trećeg sprata zgrade u Dositejevoj 18 u Bečeju, a koje je angažovala dečakova hraniteljka M. L. (60) iz Bečeja da brinu o detetu dok je odsutna, na letovanju, sa Osnovim javnim tužilaštvom u Bečeju sklopile su sporazum o priznanju krivice, koji je sud u prihvatio.

Presudom bečejskog Osnovnog suda, Z.K. (56) iz Bačkog Gradišta, koju je hraniteljka angažovala da se u njenom odustvu  stara o maloletniku, oglašena je  krivom za napuštanje nemoćnog lica i izrečena joj je kazna od godinu dana, koju će izdržavati  u kući uz elektronski nadzor.

Na osnovu sporazuma o priznanju krivice, presuda je izrečena i Lj.P. (49) iz Banjaluke, njenoj rođaki,  za isto krivično delo, a ona je osuđena na šest meseci, a kaznu će izdržavati na adresi stanovanja  sa nanogvicom uz elektronski nadzor. Obema je, kako navode za „Novosti“ u bečejskom sudu,  ukinut pritvor, a postupak protiv hraniteljke M.L.  još nije okončan.

- Osnovno javno tužilaštvo u Bečeju je  sudu podnelo optužni predlog protiv M.L. zbog krivičnog dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica i napuštanje  nemoćnog lica – navode u Osnovnom sudu u Bečeju. - Njoj je produžen pritvor u kom se nalazi od 31. avgusta. Protiv rešenja o produženju pritvora, odbrana je  uložila  žalbu, i žljalbeni postupak je u toku.

Tragedija se, podsećamo, dogodila 19. avgusta uveče, kada je četrnaestogodišnjak, inače dete sa posebnim potrebama,  u trenutku kada je bio sam u stanu, pao sa trećeg sprata i preminuo.

Prilikom saslušanja u bečejskom Osnovnom tužilaštvu, osumnjičene su  iznele svoju odbranu, a prema nezvaničnim saznanjima, hraniteljka dečaka sa posebnim potrebama, kazala je da je tog dana krenula na odmor, na more,  i da je brigu o dečaku poverila Z.K. koja joj je rođaka.  O odlasku na odmor je, kako je ispričala, usmeno obavestila Centar za socijalni rad u Novom Bečeju, a o nesreći je obaveštena na putu, pa se odmah vratila u Bečej.

Osumnjičene Z.K. i njena gošća Lj.P., bile su u stanu, a onda su u jednom momentu obe otišle da kupe burek, a dečak, sa ozbiljnim mentalnim smetnjama, ostao je sam bez nadzora. One su, kako saznajemo, u svoju odbranu rekle da su se napolju zadržale manje od pola sata.

Zbog tragedije četrnaestogodišnjaka, Pokrajinski sekreterijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova u Novom Sadu, uradio je vanredni inspekcijski nadzor nad radom Centra za socijalni rad Novi Bečej i sačinio izveštaj o uočenim propustima i nepravilnostima.

Izveštaj je, kako nam je  ranije rečeno u ovom Sekreterijatu,  prosleđen Osnovnom javnom tužilaštvu u Bečeju, koje na osnovu svih prikupljenih dokaza sprovodi istražni postupak. Nova saznanja do kojih je Pokrajinski sekreterijat došao, zbog toka istrage, nisu  u mogućnosti da predoče.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading