ŠTA JE SA NASILNIKOM IZ ŠKOLE U BARAJEVU? Direktor tvrdi da su učenici bezbedni, zato što je dečak pod budnim okom Klinike, a tamo ne znaju ništa o tome

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U školi navode da je dete koje je bilo "uzrok problema" po nalogu Socijalne službe i po nalogu svog doktora iz Dečje klinike na onlajn nastavi do daljneg, a evo šta kažu tačno sa Klinike i kakvo je mišljenje psihologa o celoj ovoj situaciji.

ŠTA JE SA NASILNIKOM IZ ŠKOLE U BARAJEVU? Direktor tvrdi da su učenici bezbedni, zato što je dečak pod budnim okom Klinike, a tamo ne znaju ništa o tome

Foto: printscreen/Google Earth, pixabay.com

Učenici šestog razreda Osnovne škole "Knez Sima Marković" u Barajevu, četiri nedelje nisu dolazila u školu, iz razloga što ni roditelji, a ni đaci nisu želeli da trpe nasilje jednog od učenika pomenute škole.

Ekipa portala Republika.rs kontaktirala je školu kako bismo dobili uvid u trenutnu situaciju u kojoj se nalaze đaci šestog razreda.

- Odeljenje 6/2 je bilo na onlajn nastavi od trenutka kada se javio taj problem, a problem je zaključno sa jučerašnjim danom rešen. Deca su se vratila na nastavu, svih 25 učenika je danas u svojim klupama, a svi dalji postupci rade se preko nadležnih organa, odnosno Socijalne službe i Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu. Dete koje je bilo "uzrok problema" je po nalogu Socijalne službe i po nalogu svog doktora iz Dečje klinike na onlajn nastavi do daljneg - rekli su iz škole za Republiku.

Da li škola može da garantuje bezbednost učenika u školama?

O bezbednosti dece u školama, tvrde da su u toj ustanovi sva deca, a tako i svi zaposleni, bezbedni od strane države, s obzirom na to da svaka škola ima policajca. 

Dete koje je bilo nasilno prema vršnjacima još uvek nije prebačeno u drugu školu, iako se u medijima prenosila infomacija da će večeras na roditeljskom sastanku biti sopšteno i zvanično da je taj problematični dečak ispisan i prebačen u jednu školu na Voždovcu.

Republika

Foto: shutterstock

 

- Ja nemam nikakvu informaciju da je to dete koje je bilo "uzrok problema" prebačeno u drugu školu, nemam nikakav zvaničan papir da je to dete negde prebačeno. Samo je preporuka da dete ide u adekvatnu školu shodno njegovom stanju. Koja će škola od tih biti, to će odlučiti Konzilijum lekara koje prati slučaj deteta - zaključuju iz škole, a na pitanje šta se sada dešava sa dečakom koji je bio nasilan prema vršnjacima, navode da o tome treba da kontaktiramo Dečju kliniku, što je ekipa portala Republika.rs i uradila.

Naime, Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu nema nikakve informacije o situaciji ovog problematičnog dečaka i škole u Barajevu, pa se postavlja pitanje da li dečak-nasilnik stvarno pohađa onlajn nastavu u svojoj matičnoj školi, da li će uopšte biti prebačen u drugu školu i da li je to rešenje. Sa druge strane, definitivno je to da se dečak ne nalazi na ovoj Klinici, ali to ne isključuje mogućnost da postoje lekari koji posmatraju ovaj slučaj zbog ozbiljnosti same situacije.

U vezi vršnjačkog nasilja i kako ga sprečiti, poznati dečju psiholog, Branka Tišma, rekla je za portal Republika.rs da definitivno ne postoji recept protiv nasilja, međutim kako kaže, postoje procedure koje je propisalo Ministarstvo prosvete.

Republika

Foto: YouTube/Printscreen

 

Šta ima najveći uticaj na psihu deteta koje je "uzrok ovakvih problema"?

- Individualno je šta će i u kom trenutku da preovlada, odnosno na šta je dete osetljivo pa reaguje. Činjenica je da deca mnogo vremena provode na društvenim mrežama, a takođe je činjenica da nema svesti o tome da je sa druge strane ljudsko biće - počinje priču psiholog.

Da li deca postaju svesna da ne snose odgovornost ukoliko imaju manje od 14 godina?

- Deca inače ne razmišljaju o posledicama. Kod dece ne razvijamo odgovornost prema njihovim postupcima, i u odnosu na sebe i u odnosu na druge. Sigurno da postoje pojedinci koji znaju da zakonski ne odgovaraju, ali inače deca nemaju dovoljno razvijen stepen odgovornosti. 

Glavni savet za roditelje, prema rečima psihologa, bio bi da provode što više vremena sa svojom decom, iz razloga što je to jedini način da saznamo šta su problemi deteta.

A sa druge strane, savet za škole i nastavnike, jedan od najavažnijih je uzajamno poštovanje, jer ako pokažete poštovanje prema detetu i ono će uzvratiti istom merom.

Konkretno, o ovoj situaciji u Barajevu, Branka Tišma kaže za Republiku da premeštanje u drugu školu može da bude veoma uspešno, ukoliko dete prepozna jasno granice šta može, a šta ne, šta sme, a šta ne. 

Premeštanjem u novu školu, dobija se nova šansa za razvoj, pitanje je kako će je ko iskoristiti. Za vršnjačko nasilje, odgovorni smo svi, kako roditelji i nastavnici, tako i društvo i okolina, apelujemo još jednom da što više otvorimo oči kada je reč o našoj deci.

Republika

Foto: shutterstock

 

Podsetimo, bilo je više pokušaja da se ovaj problem reši, ali majka tog učenika je odbijala saradnju. Kada je početkom ove godine zbog njegovog maltretiranja jedan đak završio u bolnici, roditelji su povukli decu iz škole.

Pre nekoliko dana je direktor saopštio da je majka pristala da maloletnik ima ličnog pratioca koji bi bio uz njega na nastavi i na odmorima. Međutim, zbog unapred zakazanih obaveza ta osoba nije mogla odmah da pristupi poslu, pa je došlo do odlaganja.

U međuvremu, su tražena dodatna rešenja i na kraju je odlučeno sa njegovim roditeljima da je najbolje za sve da nastavak njegovog školovanja bude u školi koja je specijalizovana za ovakve slučajeve.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading