NASTAVLJENO SUĐENJE BELIVUKU I NJEGOVIM KOLJAČIMA: Ponovo na okupu, optuženima se opet sudi zajedno!

Autor:

Hronika

22.09.2023

14:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Verica P. je direktno kumunicirala sa Nevoljom i Mesarom dok su ložili vatru na lomači za Mihajlovića.

NASTAVLJENO SUĐENJE BELIVUKU I NJEGOVIM KOLJAČIMA: Ponovo na okupu, optuženima se opet sudi zajedno!

Foto: Ilustracija: republika.rs, Tanjug/R.Prelic, E/stock, starsport

Veljko Belivuk i Marko Miljković

Suđenje zloglasnom klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića pred Specijalnim sudom u Beogradu danas se nastavlja svedočenjem novih svedoka koji će prvi put govoriti pred ovim sudskim većem.

17.14 - Ponovo na okupu: Opet im se sudi zajedno - dobiće advokate po službenoj dužnosti

Od svih procesnih predloga sud je usvojio samo blažu meru prema Filipu Ivanovskom i Vladu Georgijevu. Njima će nadalje biti zabranjeno da napuštaju teritoriju Republike Srbije, umesto što su do sada smeli da napuste isključivo uz odobrenje suda svoja boravišta. 

Sudsko veće je donelo odluku da se spoji postupak protiv optuženih koji su ove nedelje otkazali punomoćja advokatima kako bi sprečili održavanje suđenja. Tako da su na sledeća ročišta, koja su zakazana tek za dva poslednja dana oktobra, kao i za 2. i 3. novembar, pozvani i Nemanja Đurić, Senad Rešović, Dragan Mitrović, Aleksa Šejić, Aleksa Stošić, Marko i Miloš Budimir, Vladimir Grek, Marko Andrić i Dejan Tešić. 

Izvesni Ilija Kovačević poslovni partner okrivljenog saradnika Srdjana Lalića biće pozvan da svedoči u nastavku suđenja zakazanom za 40 dana. Kovačević je kako smo čuli na sudu bio jedan od Lalićevih skaj dilera, tako da će pred sudom biti pozvan da progovori kome je prodavao i servisirao tajne skaj uređaje preko kojih su ugovarali ubistva, šverc kokaina i druga teška krivična dela.


 

16.54 - Okrivljeni strepe od snimaka sa pumpi i naplatnih rampi

U nastavku suđenja zloglasnom klanu prikazana je dokumentacija iz spisa. Između ostalog izlistani su zahtevi policije upućeni različitim preduzećima i benzinskim pumpama da dostave snimke sa sigurnosnih kamera iz decembra 2020. 

Inače, zahtevi Mupa su kako se vidi na dokumentima, poslati krajem decembra 2020, neposredno pred hapšenje kriminalne grupe početkom februara naredne godine. Verovatno se ti zahtevi odnose na kretanje pripadnika klana u vezi sa otmicom Nišlije "Pink Pantera'' Milana Ljepoje koji je prema optužnici i navodima svedoka okrivljenih odveden u Ritopek 9. decembra gde je odmah i ubijen. 
 

16.09 - Nude i jemstvo za korak ka slobodi: "Odakle mu 50.000 da ponudi" čudi se javnost

Optuženi Nemanja Lakićević koji je do sada mnogo puta tražio da ga puste iz pritvora uz blažu meru za obezbeđenje prisustva suđenju, danas je ponudio i da debelo plati. Prvo je njegov advokat izneo argumente, a onda se i on oglasio.

- Potvrđujem to što je rekao advokat, da nudim jemstvo od 50.000 evra - rekao je kratko Lakićević.

U publici se čulo: "Odakle ovom poštenom momku 50.000?!"

Optuženi Veljin saborac od davnina Milovan Tadić i ovu situaciju kada je sudija odredila da mogu da iznesu procesne predloge on je iskoristio da ponovi kako bez njega njegovi teško žive. Ističe da je porodičan čovek i da je uvek dostupan sudu.

- Želim samo da napomenem, većina predmeta koji su od mene oduzeti, pa i ugovor o radu, o kreditu su pronađeni u Dalmatinskoj gde sam i živeo. Ja sam od 2018. do 2020. bio u pritvoru, 11 meseci sam nosio nanogicu, nikada me poverenik nije ni opomenuo. Uzmite i to u obzir. Ispričao sam već da moja supruga sama brine o svima - rekao je Tadić, kojem se u drugom postupku sudi za prebijanje Slobodana Vukića koji je nakon toga preminuo.

Nakon iznošenja svih zahteva branilaca i okrivljenih, sudija je odredila pauzuz da se o svemu odluči.

 

16.01 - Advokati: "Tražimo blaže mere za okrivljene"

Branioci okrivljenih traže blaže mere pozivajući se na činjenicu da više prema njihovoj oceni ne postoje razlozi za stroge mere budući da ni jedno ročište niko od njih nije propustio, te da su uvek dostupni organima gonjena. 

Advokat Miljana Perendija tvrdi da njen branjenik Filip Ivanovski ima bolesno dete i da je neophodno da ono ide u Vrnjačku Banju na lečenje, odnosno tretmane, ali da Filipova supruga ne može sama da to obavi, te da je neophodno da se Ivanovskom ukine mera zabrane napuštanja mesta boravišta - Pančeva. 

Advokat Sanja Ćeriman traži isto i za svoje klijente Slađanu Sekulić i Vlada Georgijeva, jer kaže da je Slađana bolesna i da njen suprug mora da je vozi na lečenje u Beogradu, gde joj prema rečima advokatice, sledi operacija.

Ćeriman takođe traži i da se automobili vrate Slađani Sekulić i njenom suprugu Georijevu. 

Još nekoliko advokata tražilo je blaže mere za optužene koje brane. 

Tužilac se izjasnio da se protivu ukidanju pritvora za Nemanju Lakićevića, Milovana Tadića i Aleksandara Vučeljića, kao i svakom pogodovanju prema drugim optuženima u odnosu na sadašnji status, jer navodi da još uvek nisu izvedeni dokazi koji su pribavljeni putem međunarodno-pravne pomoći iz Francuske (prim. aut. ovo se odnosi na dokaze sa Skaja).

15.36 - Miljković opleo po svedocima: "Ne stoji teza da smo palili čoveka"

Posle odlaska žene u tajnosti, pošto je tražila da je policija sprovede na ulaz gde je novinari neće slikati, Marko Miljković je izneo primedbe na svedčenja.

- Sećate se Spasojevićeve i moje rasprave o vatri, sad smo čuli da je to neka vatrica, nije bilo ćumura, nije bilo "golfa 6". Spasoejvić nije mogao da odredi gde je bila vatra, ali smo uspeli slikama da ga nateramo da se izjasni. Svedok kada je rekla ivica, ona misli na padinu, na metad i po-dva od nje, a Spasojević je rekao 15 metara. Spasojević je rekao da nije premeravao vatru i da je bila velika, a sad smo čuli da nije bila velika i da je bila uobičajena vatrica - rekao je Miljković.

On je dodao da je Spasojević rekao da se krio iza šupe, a da svedok ne spominje da postoji šupa.

- Da je pričala sa Veljkom Belivukom, ona bi odmah zanala da je to Veljko Belivuk, ne bismo morali ni da radimo prepoznavanje kako se radi po zakonu. Spasojević je rekao da smo rekli "dobro je da nije videla, morali bismo i nju". Svedokinja je bila dovoljno blizu da vidi da li je u pitanju telo ili ne. Ne stoji Spasojevićeva teza da smo palili čoveka, a ni da smo bili tamo - dodao je.

Istakao je i da je Spasojević rekao da se 2019. pored gradila kuća, a žena je rekla da se gradila kasnije.

- Spasojević je gledao fotografije, pa je rekao da se tada gradilo velelepno zdanje. Čuli smo od svedoka da nije. On ne zna da je stara kuća kuća od tog placa. Da je navodno išao s nama, znao bi. Rekao je da je Belivuk imao ključ, a svedokinja je juče rekla da nije ni bilo ključa - zaključio je Miljković.

15.11 - Marko Miljković "pretresa" svedoka koji je video sve

Marko Miljković izlazi da pita Vericu koliko je kerova imala.

- Dva - odgovara ona i dodaje da je bila veća vatra da bi oni verovatno reagovali.

Miljkovića zanima čija su roditelji dolazili kod Verice i da to kaže?

- Ne znam, stvarno ne znam, ali novinari su posle dva dana od dolaska inspektora došli i objavili su moje inicijale. 

Da li vi možete da kaže da je tu zapaljen čovek? Koja je verovatnoća - pita Miljković, a sudija negoduje i odbija pitanje.

Miljković traži foto dokumentaciju iz Surduka da se predoči ženi, svedoku.

Sudija pita Vericu je je li videla gume na placu gde je paljena vara, a Miljković za ćumur. 

Na oba pitanja je odgovorila negativno. 

- Kada je počela dase gradi velepna kuća koju ste spominjali? - pita Miljković.

- Nije je bilo 2019. Počela je da se gradi 2019. Nije postojala sigurno jer ne bih mogla da prođem tamo od ovog velikog zida. 

Milljkovič traži fotografiju broj 6 od sudije i ona je predočena. 

Svedok kaže da se trotoraom ka Dunavu išlo do lokacije na kojoj je bila vatra o kojoj pričaju.

Miljković dodaje: "Znači dole je litica i Dunav."

Miljković traži i fotografije broj 13, pa 66: "Evo jel vam ovako lakše da se orjentišete?"

- Ne, ovde nije, nego napred je paljevina bila. Ovde sam ja prolazila. Od vatre do litice ima ako ne 4 metra onda tri sigurno. 

Verica traži 3.200 dinara na ime troškova za dolazak u sud i ona se raspušta.

Zanimljivo je da se Veljko Belivuk nije javio da bilo šta pita Vericu P. koja je po navodima Nikole Spasojevića razgovarala sa njim. 

14.58 - "Htela sam da ih pitam da i meni očiste plac": Svedoči žena očevidac Mihajlovićeve lomače

Marko Miljković je izašao pred sud da je ubedi da ništa nije videla.

Verica Predić kaže da u Surduku živi od recimo 2012, a od 2004. do te 2012. im je kuća bila vikendica. 

- Od policije sam čula šta se desilo, a ja ne znam šta se dešavalo. Nemam predstavu o vremenu od kada sam se iz Beograda preselila u Surduk. Reagujem na sve što se dimi jer su bila dva velika požara ranije, davno dosta.

Kakva dva požara?

- Na istom tom placu su davno palili vatru, bilo je društvo i dole su bacili i stvorio se veliki dim. 

Jeste li sami išli da vidite?

- Da jesam sama, muž mi je bio bolestan. 

Opišite?

- Između mene i tog placa je komšija Voja i voćnjak, jedno 50-tak metara od moje kuće. Bila je najnormalnija vatra i miris normalan. Palili su grančice. Duvao je vetar, a oni su tek zapalili vatru. Bili su ljubazni, čisti i umalo da ih pitam da mi daju vizit kartu da i meni očiste plac. Razgovarala sam sa jako ljubaznim crnomanjastim momkom, a bila su još dva momka tu. Neki pik ap ili kamiončić. 

Dok je govorila da je imala ideju da joj ti momci očiste plac, žena se nasmejala.

Ko je živeo na tom placu?

- Niko, to im je bila vikendica. Gospođa Vuka je boravila neko vreme, a njen muž je dolazio. Kasnije sam viđala njihovog sina, to je verovatno otac gospođe Aleksandre Živković. 

Da li ste poznavali Živković Aleksandru?

- Ne, možda sam je videla nekad kao dete.

Kad je bio ranije požar jeste li i tada išli?

- Ne... išle su komšije.

Sada u koje vreme ste išli kod njih?

- Nisam ranoranioc. Možda u periodu između 2 i 4 ili od 1 do 3.

Verica kaže da je taj deo Surduka vikend nasilje i da retko ko živi tu stalno, kao ona. 

- Najnormalnija vatrica, krug manji. Moram još nešto da kažem imala sam dva kera i oni bi..

Ivan Ninić pita Vericu da li bi sada prepoznala to lice ako bi ga videla. 

- Mislim da ne bih mogla da budem sigurna.

Plašite li se za svoju bezbednost?

- Nisam o tome razmišljala.

Jeste li imali neke neprijatnosti?

- Novinari i roditelji nekog momaka. Novinarima sam rekla da ne znam ništa, a roditelje sam pokušala da utešim malo. 

Nikola Jerković branilac klana pita da Verica odredi prečnik vatre u osnovi.

- U centimetrima? - pita Verica i smeje se, a onda kaže recimo 40 cm i pokazuje rukama veličinu kruga. 

14.40 Govoriću istinu i samo istinu: Verica P. svedoči o susretu sa Belivukom

Verica je pozvana da izađe pred sudsko veće, a položila je na početku zakletvu da će govoriti istinu pred sudom.

14.30 - Nastavljeno suđenje Belivuku i ekipi

O saznanjima vezanim za zločin koji je prema optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal počinio ovaj klan spaljivanjem tela u  Ritopeku ubijenog Gorana Mihajlovića, u aprilu 2019. u Surduku, bila je juče ispitana Aleksandra Živković. Ona je supruga crnogorskog kriminalca Radoja Živkovića, bliskog rođaka kavačkog vodje Radoja Zvicera.

Pretpostavlja se da je Živković plac supruge ustupio beogradskom ogranku "kavačkog klana", možda i mimo njenog znanja. 

Pored Aleksandre poziv na sud istim povodom dobila je i komšinica Živkovićeve u Surduku, Verica P. koja je direktno kumunicirala sa Nevoljom i Mesarom dok su ložili vatru na lomači.

Belivuk, koji je pričao s Vericom, predstavio joj se kao radnik koji je došao da očisti dvorište, a Verica je krimose u tužilaštvu opisala kao lepe momke.

Nikola Spasojević, okrivljeni saradnik u ovom postupku svedočio je ranije da je i Verica umalo postala žrtva klana.

Čuo sam Veljka kako komentariše: "Da je prišla bliže, morali bismo i nju!" - ispričao je Spasojević.

Podsetimo, sudsko veće se u utorak izborilo sa brojnim pokušajima okrivljenih da prekinu sudjenje, i ono je uspešno nastavljeno. Juče je takođe bilo burno u sudnici, ali je proces sproveden. I pored uvreda koje su Miljković i Belivuk uputili svedocima, sudija je nastavila suđenje.

Postupak protiv skoro desetorice optuženih je razdvojen, a svoje jezivo svedočenje u ovom slučaju je dao Ilija S. kojeg  je Belivukova OKG tri dana mučila i silovala u bunkeru na Partizanovom stadionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading