PET OČAJNIČKIH POTEZA NEVOLJE I MESARA: Naredili "vojnicima" da vrše opstrukciju: TAKTIKA KLANA PROPADA PRED SPECIJALNIM SUDOM

Autor:

Hronika

20.09.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Namera optuženih je da prolongiraju suđenje u nedogled. Sve podseća na taktiku advokata Dejana Lazarevića koji je uhapšen kao deo grupe Darka Šarića.

PET OČAJNIČKIH POTEZA NEVOLJE I MESARA:  Naredili "vojnicima" da vrše opstrukciju: TAKTIKA KLANA PROPADA PRED SPECIJALNIM SUDOM

Foto: Tanjug, E-stock, Adelarda Popović

Klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i ove nedelje pokušao je na brojne načine da spreči saslušanje svedoka Ilije S. (24) kojeg su zverski mučili, tukli i silovali u "bunkeru"na stadionu Partizana u avgustu 2020. godine, u vreme kada su u punom zamahu namamljivali, otimali i ubijali konkurenciju.

Čak i na samim ročištima videlo se da Nevolja i Mesar daju uputstva svojim optuženim "vojnicima" da ih slede u postupcima opstrukcije suđenja.

Pokazivali su rukama i glavom ko da ustane i govorili im šta da kažu, nekada čak i ljutito, otkriva izvor Republike. 

Foto: Printskrin

Optužen da je šurovao sa mafijom advokat Dejan Lazarević

Osim da spreče Iliju da govori, namera optuženih je i da prolongiraju suđenje u nedogled, a sa tom idejom su i ušli u postupak još dok ih je zastupao konsiljere Dejan Lazarević, kasnije uhapšen zbog pripadnosti organizovanoj kriminalnoj grupi narko bosa Darka Šarića.

Potezi koje klan vuče neodoljivo podsećaju na Lazarevićevu taktiku te je jasno da među advokatima u ovom predmetu on ima saradnike i da posredno daje instrukcije Nevolji i Mesaru.

Optuženi za sedam ubistava, trgovinu drogom, ilegalno posedovanje i šverc oružja, silovanje i kriminalno udruživanje počeli su da ometaju postupak tražeći izuzeća tužilaca, sudija, a onda i da otkazuju punomoćja svojim braniocima.

Belivuk je ranije tokom postupka priznao javno u sudnici da će trojica po trojica okrivljenih da otkazuju punomoćja advokatima kao čin bunta jer im se krši pravo na pravedno suđenje.

  U slučaju angažovanja novih branilaca potrebno je i vreme da se oni upoznaju sa predmetom pa i po tom osnovu optuženi dobijaju na vremenu. Pravno gledano prolongiranje postupka nema opravdan razlog budući da teška ubistva ne zastarevaju, ali očigledno da zločinci sa Partizanove tribine imaju skriveni plan.

Postupajući sudija Vinka Beraha Nikićević pokazuje izuzetnu volju da se izbori sa svim opstrukcijama optuženih i za skoro godinu dana, koliko traje suđenje, uspela je da održi više ročišta nego bilo koji sudija ranije u postupcima Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, ali i drugih sudova u duplom vremenskom roku.

1. Otkazuju advokate u nedogled

Posle vođa klana, optuženi Marko Andrić i Miloš Budimir u ponedeljak ove nedelje su otkazali punomoćje svojim braniocima rekavši da je to vid njihove borbe, pa je sudsko veće protiv njih razdvojilo postupak.

- Hajmo, ako ste svi naumili da otkažete punomoćje, javite se - rekla je sudija, posle čega je za govornicu izašao optuženi Dejan Tešić i otkazao punomoćja svojim braniocima.
Na isti potez odlučili su se i Marko Budimir, Vladimir Grek, Aleksa Šejić, Aleksa Stošić, Dragan Mitrović, Senad Rešović i Nemanja Đurić. Sudsko veće je i razdvojilo postupak protiv njih.

Foto: Nikola Mutić

Dolaze na suđenje advokati optuženih Jugoslav Tintor i Dragan Malović

2. Traže izuzeća sudija i tužioca

Vođe klana su dva puta do sada tražili izuzeće kompletnog sudskog veća, predsednika Višeg suda i Apelacionog suda. To se desilo i ove nedelje, a predsedavajuće veće je odbacilo te zahteve, jer su, kako je obrazloženo, očigledno usmereni na odugovlačenje postupka. I branioci optuženih su uzalud istupili sa istim zahtevom.

- Tražim izuzeće vaše i celog veća jer sumnjamo u vašu pristrasnost. Vašom odlukom da suđenje održite iako je sedam, osam optuženih otkazalo punomoćje, sumnjamo u vašu pristrasnost - rekao je advokat Nikola Jerković, a njegov kolega Dragan Malović je zatražio i izuzeće predsednika Višeg i Apelacionog suda u Beogradu.

Osim što su tražili da se izuzmu tužioci iz predmeta Saša Ivanić i Zoran Babić, takođe su im zasmetali i tužioci Mladen Nenadić i Zagorka Dolovac, no i to je sud odbacio.  

  3. Glume da su bolesni

Marko Miljković u ponedljak je pribegao novom triku i javio se za reč.

 - Ja bih želeo da me pregleda doktor, zbog ovakvog postupanja suda, ne osećam se dobro. Zuji mi u ušima - rekao je Miljković, ali mu je sudija rekla da se vrati na mesto.

- Dobro, ja sam se obratio sudu da mi nije dobro, nisam kriv ako padnem ovde - dodao je Miljković pre nego što je vraćen u boks za optužene.

Tužilac je rekao da se ne protivi predlogu da Miljkovića pregledaju lekari, ako se ne oseća dobro, ali da se protivi da se suđenje odloži. Sudija je konstatovala da se Miljković smeje dok govori da mu nije dobro, a on joj je odgovorio da nije jedini kome se slošilo.

 Marko Budimir je tvrdio da mu zuji u ušima i da ga boli glava, a Belivuk je kazao da je već od straže tražio da ga vode kod doktora što pre, jer su mu se osušila usta i trnu mu ruke. Sudija je nakon toga odredila pauzu da bi okrivljene pregledali lekari koji su u izveštaju napisali da su pregledani Nebojša Janković, Nemanja Lakićević, Aleksandar Vučinić, Belivuk, Miljković i Vlade Draganić, te da su svi sposobni da prisustvuju glavnom pretresu.

Foto: E-stock/M. RAFAILOVIĆ, Republika.rs

Jedan od vođa OKG Marko Miljković, supruga Tanja dolazila na suđenje da ga bodri iz publike

4. Traže da se oduzme status svedocima saradnicima

Vođe kriminalne grupe kao i drugi članovi tražili su da Nikola Spasojević izgubi status okrivljenog saradnika, s obzirom na to da je tuzilaštvo odustalo od gonjenja Spasojevića za krivično delo nedozvoljeno držanje oružja, ali i predložili da suđenje počne ispočetka.
Osim na Spasojevićevo svedočenje, optuženi su izneli i brojne primedbe na svedočenja još dvojice svedoka okrivljenih Bojana Hrvatina i Srđana Lalića.

Rekli su da im smeta što su konrtradiktorni u vezi sa bojom zidova, položajem utičnica, bojom automobila koje je klan koristio uz još niz perifernih stvari, kao i to što je Srđan po sporazumu o priznanju krivice i svedočenju pristao na robiju od 18 godina uprkos tome što je priznao učešće u šest teških ubistava.  

5. Najviše ih "žulja" skaj

Vodeći tandem klana Belivuk-Miljković se najviše plaši skaja i strahovito se uznemire i na spomen tajne prepiske njihove organizovane kriminalne grupe koju su otkrili Francuzi, a u kojoj nedvosmisleno potvrđuju počinjene zločine. Na jednom ročištu Belivuk je izašao za govornicu između iznošenja odbrane dvoje okrivljenih i plahovito sasuo svoj stav.

- Izvinjavam se sudija, ali tužilac stvarno sebi dopušta previše i krši zakon stalno. Ako mu neko kaže šest puta ne, a on opet pita, on stalno krši zakon jer pita o skaju, a rekli smo da se necemo izjašnjavati - rekao je tada Belivuk. 

Inače, pripadnici klana i njihovi branioci su mnogo puta tražili da se sud izjasni u pogledu zakonitosti prepiske sa aplikacije skaj iako do kraja glavnog pretresa sud nije obavezan da to odluči. 

Foto: Starsport

Baza OKG bila je ispod tribine stadiona crno-belih u Humskoj

OVO PLAŠI NEVOLJU I MESARA

Ilija S. je prema optužnici brutalno mučen i silovan bilijarskim štapom u "bunkeru" na stadionu Partizana, koji je ova grupa koristila. Žrtva je ispričala da slikao ispred zdanja u Humskoj, a da su oni mislili da ga je poslao Ljubomir Mirković Kića da uhodi Belivuka. Tvrdi da su mu tražili da prizna šta radi, vukli, šamarali i odveli u "bunker". Tri dana su ga, prema njegovim rečima, držali vezanog i zatočenog i najstrašnije maltretirali i zlostavljali, te silovali. Udarali su ga drškom od sekire, bilijarskim štapom, optuživali da je cinkara. Kada su ga pustili zapretili su mu da se ne vraća u Beograd godinu dana. A sve koji su učestvovali u njegovoj torturi je imenovao. 
Oštećeni Ilija S. je tražio da po njega dođe policija i da ga iz okoline Požarevca gde živi,  sprovedu do zgrade suda u Ustaničkoj ulici. Objasnio je da se skoro oporavio, ali i da je i dalje veoma uplašen, zbog svega što je preživeo. U zgradi suda je boravio u službenim prostorijama, a odlučeno je da  bude ispitan bez prisustva javnosti, zbog zaštite njegove privatnosti u postupku. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading