NADAM SE DA TE JE NEBO ZAGRLILO: Pismo drugarice ubijene učenice iz Ribnikara kida dušu!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Sećam se naših igračkica... Jednu od njih sad držim u ruci" - napisala je drugarica Ane Božović, stradale u masakru u "Ribnikaru"

NADAM SE DA TE JE NEBO ZAGRLILO: Pismo drugarice ubijene učenice iz Ribnikara kida dušu!

Foto: Privatna arhiva

Bol nakon masakra na Vračaru koji se odigrao 3. maja, kada je Kosta Kecmanović (14) u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" usmrtio devet vršnjaka i radnika obezbeđenja, nikako ne jenjava. Pismo koje je drugarica Ane Božović, ubijene u masakru, uputila njoj, svojoj nebeskoj drugarici kida srce i dušu.

Ovo pismo podelila je majka ubijene devojčice na Fejsbuku uz komentar: Jedna mala devojčica je održala lekciju odraslima o sećanju. Srce drago i prepametno.

- Draga Ana, pišem ti ovo pismo iako znam da smo udaljene hiljade nebeskih milja - počela je pismo ova devojčica.

- Duboko u sebi verujem da negde postojiš i da se upravo sada sećaš svih svojih drugara, pa i mene. Možda vidiš kako nas dve zajedno trčimo Krašićima s celim vozićem dece, koja jure za tobom jer te obožavaju.

ZAŠTO SE SVET PREOKRENUO

Vidim sve nas kako skačemo sa stena. Vidim vodu koja pršti i na suncu se presijava kao zvezdano nebo, na kojem si ti sada. Čini mi se da zemlja i nebo mogu biti veoma blizu. Zato stalno mislim na tebe.

Sećam se našeg smeha dok veselo skačemo po obali i morskih ježića koje zajedno vadimo. Sećam se naših igračkica... Jednu od njih sad držim u ruci. To je sova ušara, koju si mi izvukla iz staklene kutije jer nikako nisam mogla da je "upecam". Neću zaboraviti naš zagrljaj i veselo poskakivanje kad si uspela da ostvariš moju želju.

Nisam stigla da ti kažem da mi je ta sovica poslužila kao rekvizit na času biologije kad sam predavala lekciju o adaptacijama sove ušare. Nisam ti rekla ni da s tom sivom mekanom sovicom spavam svake noći. Ona me je podsećala na leto, miris mora i tvoje prisustvo.

Foto: Privatna arhiva

 

Sada više nije tako. Pitam mudru sovu da mi objasni zašto se svet preokrenuo. Ona samo gleda u mene velikim očima, isto kao i moji roditelji kada im postavim to pitanje.

Želim da te se sećam kao i prošle godine u ovo vreme, kad sam mislila da ćemo se sresti na moru. Ne znam koliko dugo mogu zavaravati sebe, ali tako mi je mnogo lakše.

NEBESKA DRUGARICA

Nadam se da te je plavo nebo zagrlilo kao nekada plavo more. Neću te zaboraviti. Bićeš uvek moja nebeska drugarica s kojom se smejem i gledam zalazak sunca u Boki. Kada nestane i poslednji zrak svetlosti, reći ću ti: "Lepo spavaj!" Volim te - zaključila je pretužna devojčica.

Ovaj nezapamćeni masakr i dalje je u žiži javnosti ne samo kroz tužna sećanja porodica i drugara nastradalih. Istraga se još vodi. Ne zna se ni kakva će biti sudbina ubice Koste Kecmanovića.

Republika

Foto: Tanjug/AP/Republika

 

Ministarka potvrdila pisanje Srpskog telegrafa o Kostinom daljem školovanju

Posle zahteva njegovih roditelja da mu se omogući da nastavi školovanje oglasila se i ministarka prosvete Slavića Đukić Dejanović. Ona je potvrdila pisanje Srpskog telegrafa o tome gde uopšte može da se takva nastava organizuje.

- Kako nije u poziciji da pohađa školu jer se nalazi u zdravstvenoj ustanovi, škola "Dr Dragan Hercog" je zadužena za decu koja su na bolničkom lečenju - potvrdila je ministarka pisanje Srpskog telegrafa, ističući da je osnovno obrazovanje obavezno.

Republika

Foto: printskrin

 

JEDINO NIJE OCENJEN IZ VLADANJA

Ironija ili nešto drugo, pitanje je koje se može postaviti nakon saznanja da je maloletni ubica Kosta Kecmanović ostao neocenjen samo iz jednog predmeta, iz vladanja. Naime, kako je za Srpski telegraf i Republiku otkrio izvor blizak istrazi, maloletnom Kecmanoviću su sve druge ocene uredno zaključene.

- Dosta se spekulisalo oko Kostinog daljeg školovanja i oko toga šta će biti s tim. Činjenica je da mu se ne može oduzeti pravo na školovanje, ali ta činjenica o oceni iz vladanja morbidna je i sudbinski ironična - komentariše naš izvor.

Tri meseca na ispitivanju

Podsetimo, Kosta Kecmanović je 3. maja počinio stravičan zločin u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, kada je ubio devetoro drugara i radnika obezbeđenja Dragana Vlahovića. Kecmanović se, inače, već tri meseca nalazi na Klinici za neuropsihijatriju za decu i omladinu radi ispitivanja o njegovom psihičkom stanju, crtama ličnosti i uračunljivosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Drugarstvo

22.08.2023 17:36

To je drugarstvo.