CRNA SUDBINA DVOJICE PREŽIVELIH IZ MASAKRA: Nikola ljubio i grlio majku pa seo u auto i ZAKUCAO se u banderu!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao da ih je neki maler uhvatio, slupali su se baš pred mesečnicu pucnjave i isto u 22.30, kada je monstrum Blažić pucao u njih, kaže Ljubiša Ranković, otac povređenog Jovana

CRNA SUDBINA DVOJICE PREŽIVELIH IZ MASAKRA: Nikola ljubio i grlio majku pa seo u auto i ZAKUCAO se u banderu!

Foto: ST/N.PANČIĆ

Nikola M. (17), vozač automobila u kojem se slupao s Jovanom Rankovićem i još jednim drugom, kao da je predosetio da će se nešto strašno desiti. Jovanov otac Ljubiša kaže da se Nikola pre nego što je seo u automobil dugo opraštao od majke i celoj porodici je delovalo kao da zna da se neće vratiti. I Nikola i Jovan, iako teško ranjeni, preživeli su masakr koji je u Malom Orašju i Duboni počinio monstrum Uroš Blažić pre tri meseca.
Nikola je u sredu uveče s probnom vozačkom dozvolom vozio druga Marka na suvozačevom mestu i Jovana na zadnjem, a onda se na krivini kod Drugovca zakucao u betonsku banderu.

Kako je za portal Republika naveo Ljubiša Ranković, tu sredu prati niz čudnih događaja.

- Nikolina majka mi je rekla da se nikad nije toliko pozdravljao s njom pre izlaska. Dugo ju je grlio i ljubio i govorio: "Moja majka, moja majka", kao i ostale ukućane. Delovalo im je kao da se ne vraća i, eto, sad mu se bore za život, kao da je znao. Mom sinu je ponovo polomljena ruka koja je bila u šipkama i jedno rebro, ali je dobro - kaže Ljubiša i dodaje da je čuo da je Nikola išao oko 130 kilometara na sat.

Republika

Foto: ST/Dragan Kadić

Ljubiša Ranković

- Nije smeo tako brzo da vozi i još kao neiskusan vozač. Imao je samo jednu papuču na nozi, drugu je ostavio kod nas. Znam da su mladi i da se jedva oporavljaju od onog masakra, ali uvek moraju da se paze. Nikola je sada zadobio najteže povrede, pao je u komu i polomio karlicu. Baš je u teškom stanju, a život je pred njim. Pre ih je vozio na pecanje i nisu imali problema, a sad kao da ih je neki maler uhvatio, baš pred mesečnicu pucnjave i isto u 22.30, kada je monstrum Blažić pucao u njih. Kod iste bandere je drugi dečko imao udes i ostao bez dva prsta - objašnjava Ljubiša Ranković za Republiku.

Ljubiša kaže da je Nikola 4. maja bežao od Uroševih metaka i da je ka njemu ispaljeno pet, a samo jedan ga je pogodio u bok, kao i da niko ne može da se oporavi od te večeri koja je dva sela zavila u crno.

- Sve su to dobra deca bila. Non-stop su nam bili u gostima svi. Nisu imali kafić, pa su išli po kućama. Jovan je najbolji bio s pokojnim Lazom. Njih dvojica su imala i iste jakne, jedva sam ih prepoznavao. Stalno gledam slike te stradale dece i sve mi je gore. Svi mi nedostaju. Čujem u glavi njihov smeh, ali njihova nasmejana lica više neću videti - govori Jovanom otac s knedlom u grlu.

Uroš Blažić je 4. maja u selima Malo Orašje i Dubona hicima iz puške usmrtio devetoro i ranio 12 mladih koji su mu se našli na putu. Jovan i Nikola su tad teško ranjeni.

Republika

Foto: ST/Dragan Kadić

Jovan Ranković

"Ne mogu više da podnesem ova zla"

Jovanov otac kaže da ga je u sredu probudio telefonski poziv.

- Zvao me je suvozač Marko oko 22.30, dok sam spavao, i rekao: "Dođite brzo, imali smo udes. Joca je dobro." Seo sam u kola i krenuo ka Smederevu jer su ih tamo vozili. Mislio sam da mi je Marko prećutao da je Joci loše. Bio sam prestravljen. Treperilo mi je pred očima dok sam vozio. Bilo je nepodnošljivo. Nekako sam preživeo njegovu prvu nesreću, pa pucnjavu, ali sad ovaj udes je došao pre nego što sam se oporavio od onog velikog šoka. Ne znam kakav nas to maler tera, ne mogu više da podnesem zla koja su zadesila moje dete - kazuje Ljubiša i dodaje da je, kada je ušao u Urgentni centar, Joca bio na operaciji ruke.

- Šipka koju mu je ugrađena posle pucnjave, opet mu je polomila kost. Jovan ima nekoliko posekotina koje su mu ušili, ali najbitnije je da je preživeo i da će biti dobro. Jedino još ne znamo u kakvom stanju će biti ruka - sa zebnjom zaključuje naš sagovornik.

Ubici još 90 dana pritvora

Dok porodice i prijatelji pobijenih u masakru tuguju, još traje istraga pred Višim javnim tužilaštvom u Smederevu. Za prethodna tri meseca saslušano je više od 40 svedoka. Osumnjičeni Uroš Blažić saslušan je samo jednom i to kada je uhapšen, desetak sati nakon što je, kako se sumnja, u dva sela ubio devetoro mladih i 12 teško ranio.

Pritvor mu je nedavno produžen za još 90 dana. Do tada istraga mora da se završi i bude podignuta optužnica. Tužilaštvo čeka rezultate više veštačenja, a dosta njih je i završeno. U pritvoru su i dalje otac, ujak i brat od ujaka Uroša Blažića zbog ilegalnog posedovanja oružja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Svetlana

05.08.2023 20:34

Nije im pruzena psiholoska podrska za prevazilazenje post traumatskog sindroma.