PROKLETSTVO SOLITERA Y U KRAGUJEVCU POČELO JOŠ PRE 30 GODINA! Najviše samoubica izabralo baš njega za skok u smrt (FOTO)

Autor:

Hronika

20.04.2023

11:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Soliter "Ipsilon" u kragujevačkom naselju Erdoglija je po mnogim stvarima jedinstven.

PROKLETSTVO SOLITERA Y U KRAGUJEVCU POČELO JOŠ PRE 30 GODINA! Najviše samoubica izabralo baš njega za skok u smrt (FOTO)

Foto: Youtube/Arhiva Snimaka

Poznat je po tome što je najvše samubica izabralo baš njega za skok u smrt. Čuven je i kao sedma po visini zgrada u Srbiji, sa svojih 75 metara. Važi i za najoriginalniji arhitektonski projekat, ali i za seizmički najstabilniju zgradu u državi.

Napravljen je 1978. godine, i od tada ga vuče čudno prokletstvo. Još uvek nije uknjižen, jer ima tri sprata više nego što treba. Preduzeće koje ga je gradilo, "Kazimir Veljković", propalo je i više ne postoji. Ali zato priča o prokletstvu Baba Mire među stanarima i danas živi.

 

Nekada je na njegovom mestu bla obična njiva. Vlasnica je bila baba Mira. Njoj su imanje oduzeli i tu počeli da prave zgrade. A ta baba je imala muža, koji je bio poznati zubar. Posle rata je odveden negde, nikada se nije vratio kući, samo je nestao bez traga... - prepričava legendu o prokletstvu baba Mire stanar ove zgrade, prenosi Alo.

Republika

Foto: Youtube/Tijana Žišić

Soliter Y

 

Kako kaže, na mestu solitera nikada nije bilo nikakvo groblje, prati ga samo priča o prokletstvu baba Mire.

- Kada je njoj oduzeto imanje, napravljena je ogromna zgrada. Stanove su dobili i radnici "Zastave", i lekari, i ljudi koji su radili u raznim društvenim preduzećima.

Zgradu "Ipsilon" je projektovao čuveni ahitekta Bakić, koji je radio i u Kuvajtu. Zbog posebnog stila, zgrada je krajnje neobična. Čak su i stanovi napravljeni na neobičan način: kupatila su u sredini, hodnici mali, a sobe idu u krug.

Republika

Foto: Youtube/Tijana Žišić

Soliter Y, Kragujevac

 

Zbog samoubica, koji su za skok u smrt izabrali baš ovaj soliter, "Ipsilon" je postao poznat u celoj Srbiji, pa ko god se zatekne u Kragujevcu obavezno dođe da ga fotografiše.

CRNA STATISTIKA SOLITERA

Crna statistika govori da je već nekoliko života ugašeno skokom sa visokih spratova ove zgrade. I to baš iz hodnika, gde su stakla kroz koja može da se poleti u smrt.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading