MAJKU DEČAKA KOJA JE BILA SA NJOM U SOBI JE ZVALA MAMA! Doktor otkrio u kakvom je stanju devojčica iz kade: Plakala je i pričala da je gladna!

Autor:

Hronika

04.04.2023

08:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Devojčica (8) koju je otac godinama držao u kadi na Zvezdari polako se oporavlja.

MAJKU DEČAKA KOJA JE BILA SA NJOM U SOBI JE ZVALA MAMA! Doktor otkrio u kakvom je stanju devojčica iz kade: Plakala je i pričala da je gladna!

Foto: ST/Dragan Kadić, MUP

Uroš Pašajlić držao ćerku zarobljenu u kadi

Psiholog iz Univerzitetske dečje klinike "Tiršova" Vukašin Čobeljić koji je u timu doktora koji rade sa osmogodišnjom devojčicom koju je otac Uroš Pašajlić godinama zanemarivao, istakao je da dete primljeno u stanju šoka, ali da se primećuje njen napredak.

- Njena situacija je mnogo bolja, bila je na 30% uzimanja hrane, sada je na 70% - rekao je i dodao da je nadoknada hrane morala da ide postepeo, jer bi bilo kakav preterani unos izazivao povraćanje i dijareju.

- Imala je 10 kilograma kada je primljena. Nema mišićne mase, pa ne mogu fizijatri da rade sa njom. Kada je primljena, smeštena je u krevetac za bebe - rekao je na TV Prva Čobeljić.

Komunicira sa medicinskim osobljem

Psiholog je istakao i da se i u psihološkom smislu primećuje napredak. Ona sada komunicira, reaguje na postavljena pitanja, izražava svoje potrebe.

- U sobi je bila sa mamom jednog dečaka, koja je prema njoj bila veoma brižna i nju je oslovljavala sa "Mama" - otkrio je psiholog.

- Za nju je bolničko osoblje bio potpuni šok, bila je potpuno paralisana. Popodnevni i večernji sati su za nju bili najteži, plakala je i vikala. Njen glas je vrlo tih, osećala je glad, ali nismo smeli da joj dajemo veliku količinu hrane, objasnio sam je na način na koji će ona da razume, rekao sam joj: "Mora da se opravi stomačić". Juče, kada je počela da unosi veću količinu hrane, rekla mi je tiho: "Oporavlja se stomačić" - rekao je stručnjak.

Prema rečima Čobeljića, njen gastroenterološki oporavak bi trebalo da traje do mesec i po dana, a potom će tim fizijatara početi da radi sa njom. 

Nije pitala za porodicu

Dodao je i da je okružena ljudima od poverenja prema kojima se polako "otvara". Za vikend je izlazila na terasu sa vaspitačicom, bojila uskršnje jaje i uspela da napiše svoje ime.

- Nije nas pitala za članove svoje porodice. Ona je mamu dečaka koja je bila u sobi sa njom zvala mama, ima potrebu za bliskošću - rekao je psiholog.

Ne zna se koliko će trajati njen oporavak, ali je naveo da je uspela da napravi nekoliko koraka uz pridržavanje.

- To je teško pitanje, moramo da budemo optimisti, zavisi od mnogo faktora. Jako je teško proceniti na kom nivou intelektualnog razvoja, ali će verovatno u manjoj ili većoj meri ostati neke posledice - kazao je Čobeljić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading