AKTIVIRANA OPERACIJA AHILEJ: Padaju krupne zverke! U fokusu srpsko-crnogorski klanovi, više od 10.000 osumnjičenih - sve ih češljaju!

Autor:

Hronika

17.02.2023

15:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kriminalne bande su veoma aktivne u Austriji, a naročito u Beču.

AKTIVIRANA OPERACIJA AHILEJ: Padaju krupne zverke! U fokusu srpsko-crnogorski klanovi, više od 10.000 osumnjičenih - sve ih češljaju!

Foto: Tanjug-AP, Shutterstock

Austrijska policija se obračunava sa mafijom

Austrijska policija već skoro dve godine u okviru "Operacije Ahilej“ istražuje balkanske klanove. Njihove kriminalne aktivnosti su širokog spektra, reč je o drogama, naručenim ubistvima, mučenju i odsečenim udovima. Kako je tamošnja policija sopštila, ne može se isključiti da će se nešto od zločina desiti i usred Beča.

Šef kancelarije za borbu protiv kriminala Danijel Lajtneger, u vezi sa drogom u Federalnoj kancelariji kriminalističke policije (BK), kaže da je sve počelo u martu 2021. godine kada je američki FBI kontaktirao BК. Američke vlasti su uspele da dešifruju četove sa servisa kripto mesindžera "Anom“ i "Skaj ECC“. Kako je navedeno, istražitelji su mogli da pročitaju kako su komunicirale kriminalne bande i mafijaški klanovi sa Balkana. Mnogi od njih su aktivni i u Beču.

Kako Lajtneger opisuje količinu prikupljenih podataka, to je "prokletstvo i blagoslov u isto vreme“.

Prema njegovim rečima, oko 15 istražitelja radi na takozvanoj “Operaciji Ahilej”, a biće potrebno 10 godina da se sve zaista proceni.

Trenutno su u fokusu srpsko-crnogorski klanovi u kojima ima više od 10.000 mogućih osumnjičenih za razna zlodela.

Zatvorske kazne dužine od 200 godina 

Članovi klanova su uglavnom optuženi za trgovinu drogom, ali i za mučenje, zlostavljanje, naručena ubistva i ubistva. Samo u Austriji za nekoliko počinilaca izrečene su zatvorske kazne od ukupno više od 200 godina.

Tokom svetske racije u martu 2022. godine, poznatije kao „Trojanski štit“, samo u Austriji je zaplenjeno 50 kilograma kokaina, 33 kilograma heroina, 667 kilograma kanabisa, 22.000 biljaka kanabisa i 0,6 kilograma sintetičkih narkotika. Istražitelji su zaplenili 51 jedno vatreno oružje, više od 1.000 metaka i oko milion evra u gotovini, a bilo je toga još.

- Mafijaški klanovi bi želeli da iskoriste Beč kao "sklonište” - ističe Lajtneger.

On nije isključio mogućnost da će u Beču biti i ubistava, lomljenja kostiju i mučenja. Kako je rekao, mora da se razmišlja čak i o mogućim bombaškim napadima. Ovako bi se klanovi nosili sa konkurentima ili nekim koga optužuju za krađu novca ili droge. Lajteneger je rekao da je čak bio planiran i bombaški napad u Beču, ali to nije uspelo.

Dekster zadužen za Beč

Lajteneger je opisao Austriju kao mesto gde se klanovi povlače i pregovaraju. Predmetna ubistva i mučenja, koja su se većinom dogodila na Balkanu, su deo ratova i međusobnog kažnjavanja kriminalnih grupa. Za naročito brutalnog važi navodni “broj tri” kavačkog klana, muškarac sa nadimkom Dekster.

Foto: Tanjug/AP

Austrijska policija

On je jedan od vođa jednog od balkanskih kartela i “guverner” zadužen za Beč. Inače, pomenuti “Dekster” je u junu 2021. godine uhapšen zajedno sa 81 licem u sklopu druge međunarodne akcije. On je nepravosnažno osuđen na 11 godina zatvora.

Ko je Dekster i kako je pao?

Kako smo ranije pisali, na teritoriji Austrije pre skoro dve godine sprovedena policijska akcija u kojoj je uhapšen Dario Đorđević, zvani Dekster, visokopozicionirani član ” kavačkog klana”, bliski prijatelj Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i čovek koji se dovodi u vezu sa organizacijom najmanje tri likvidacije u Beogradu.

Interesantno je da je policiji pre izvesnog vremena prijavljen nestanak Đorđevića i našao se na tom famoznom spisku sa petnaestak imena mladića o čijoj se sudbini ništa ne zna.

On je, međutim, tada zatečn sa falsifikovanim dokumentima i nema sumnje da je njegov nestanak lažno prijavljen kako bi mogao nesmetano da se kreće i čini krivična dela.

Kako se sumnja, Đorđević je organizator kriminalne grupe, čiji su neki od članova ” pali” mesec dana pre njega u glavnom gradu Austrije, Beču.

Kako se navodi u dokumentima sastavljenim na osnovu operativnih saznanja, Đorđević je za račun kavačke ekipe i svojih saradnika Belivuka i Miljkovića, organizovao ubistva Aleksandra Šarca, Lazara Vukićevića i Dragana Ristića.

Navodno, i sam je bio spreman da ubija. O Đorđeviću, zvanom Dekster, nešto više se čulo 2008. godine kada su u Kaluđerici, u sukobu dve grupe ljudi, koje su mediji tada označili kao kriminalne bande, smrtno stradali Vladimir Dosković i Dalibor Milenković, dok su dve osobe teško povređene.

Govorilo se i da je reč o navijačkom sukobu. Među uhapšenima, osumnjičenim za teško ubistvo našao se i Đorđević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading