OTKRIVENO ZA ŠTA JE OPTUŽENA MAJKA NASTRADALOG DEČAKA (3): Hitnu pomoć pozvala tek kada je dečak umro zbog opekotina na 90 odsto kože

Autor:

Hronika

29.12.2022

21:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

OJT Niš predlaže da se Tamara S. oglasi krivom i osudi za krivično delo kršenje porodičnih obaveza iz člana 196 stav 3. Za ovu kvalifikaciju krivičnog dela, maksimalna zaprećena kazna je osam godina zatvora.

OTKRIVENO ZA ŠTA JE OPTUŽENA MAJKA NASTRADALOG DEČAKA (3): Hitnu pomoć pozvala tek kada je dečak umro zbog opekotina na 90 odsto kože

Foto: facebook.com

Nišlijka Tamara S. (32) optužena je da je dvoipogodišnjeg sina G.S. ostavila samog kući bez adekvatnog nadzora i da je Hitnu pomoć 29.januara ove godine pozvala tek nakon što je dečak preminuo, iako je nekoliko časova ranije primetila da ima bolno crvenilo po telu. Osnovno javno tužilaštvo u Nišu sumnjiči je za krivično delo kršenje porodičnih obaveza i predlaže da se oglasi krivom i osudi na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina, ali da joj se izrekne i mera obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

Kako se navodi u Optužnom predlogu OJT Niš ona se tereti da je u periodu od 28.januara oko 10 časova do 29.januara 2022. godine u 3.55 časova "u stanju bitno smanjene uračunljivosti usled psihotične anksioznosti, kršenjem zakonom utvrđenih porodičnih obaveza ostavila u teškom položaju člana porodice koji nije u stanju da se sam o sebi stara – sina, sada, pokojnog, rođenog 2019.godine, usled čega je nastupila smrt deteta".

"Ostavila sina (3) samog sa decom"

Kako se navodi u ovom optužnom aktu, ona je 28.januara od 10 do 12 časova bila sa majkom u prostorijama Cenra za socijalni rad u Nišu i u Pošti, dok je dečaka starog dve i po godine ostavila je bez nadzora u kući sa ćerkom starom pet meseci, ćerkom starom pet godina i sestrom starom 10 godina, kršeći na taj način suprotno odredbama člana 69 stav 3 Porodičnog zakona. Nakon toga, dodaje se u optužnom predlogu, u periodu od oko 12 časova do 29.januara do 3.55 časova, postupila je suprotno odredbi člana 68 Porodičnog zakona, tako što ga nije čuvala niti se lično o njemu starala o njegovom životu i zdravlju.

Videla crvenilo po telu ali nije reagovala

"Po dolasku kući oko 12 časova ona je primetila da ima vidno i bolno crvenilo po telu, da ima temperaturu, pri čemu mu nije lično pružila pomoć niti je blagovremeno kontaktirala nadležne organe za pružanje medicinske pomoći, već je iste kontaktirala tek kada je maloletni preminuo usled stanja teškog šoka prouzrokovanog obimnim oparotinama kože koje su zahvatile 90 odsto površine tela pri jedinstvenom efektu vrele tečnosti i /ili vrele pare na prednjoj i zadnjoj strani skoro čitavog tela, pri čemu je okrivljena bila svesna da postupa suprotno navedenim Propisima porodičnog zakona kao i da usled svojih postupaka može ostaviti u teškom položaju člana porodice – sina pa je na to pristala a u pogledu teže posledice smrti oštećenog bila svesna da ista može nastupiti ali je olako držala da do toga neće doći", stoji u optužnom predlogu OJT Niš.

Obavezno psijijatrijsko lečenje i čuvanje

OJT Niš predlaže da se Tamara S. oglasi krivom i osudi za krivično delo kršenje porodičnih obaveza iz člana 196 stav 3. Za ovu kvalifikaciju krivičnog dela, maksimalna zaprećena kazna je osam godina zatvora. Ukoliko na suđenju koje će uslediti ona bude oglašena krivom i osuđena, u kaznu će joj biti uračunato vreme provedeno u pritvoru od 29.januara do 25.marta ove godine. Takođe tužilaštvo traži da joj se izrekne i mera obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

Maksimalna kazna osam godina zatvora

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podnelo je Osnovnom sudu u Nišu optužni predlog protiv Protiv Tamare S. (32) iz Niša, majke majka dvoipogodišnjeg dečaka G.S. koji je u januaru preminuo od opekotina pod još nerazjašnjenim okolnostima, zbog postojanja opravdane sumnje da je učinila krivično delo kršenje porodičnih obaveza iz čl. 196 st. 3 u vezi st. 1 KZ. Tužilaštvo je predložilo da se okrivljena oglasi krivom i osudi na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina.

Baka rekla pa porekla

Kako je "Blic" pisao, Baka D.T. je prvo ispričala da je dečak zadobio opekotine tako što je sam skinuo odeću i odvrnuo vodu na tušu, dok je D.T. oblačila petogodišnju unuku, a Tamara S. hranila šestomesečnu bebu. Međutim, ona je nakon toga promenila iskaz i tvrdia da u momentu kada se dečak povredio, ni ona ni majka dečaka Tamara S. (32) nisu bile u stanu u Novoj železničkoj koloniji gde stanuje kao podstanar već je u stanu navodno bila samo njena mlađa ćerka koja ima 11 godina i G.S. a da se dečak opekao vrelom vodom čule su kada su se vratile kući. Navodno je i jedanaestogodišnja devojčica potvrdila da je kupala dečaka kada je on slučajno povukao vruću vodu i slučajno se opario, zadobivši na taj način opekotine na celom telu. Protiv Tamarine majke D.T., koja se sumnjiči samo za nepružanje pomoći, krivična prijava bila je podneta u redovnom postupku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading