PRIZNAO PLJAČKU VOJVOĐANSKE BANKE: Nišlija vraća svoj deo ukradenog novca i evo kolika mu je KAZNA!

Autor:

Hronika

12.12.2022

19:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U pitanju je petina iznosa od 9.640.714 dinara.

PRIZNAO PLJAČKU VOJVOĐANSKE BANKE: Nišlija vraća svoj deo ukradenog novca i evo kolika mu je KAZNA!

Foto: www.profimedia.rs

Nišlija M.K. optužen za pljačku Vojvođanske banke odlučio je da sa Višim javnim tužilaštvom sklopi sporazum o priznanju krivičnog dela na osnovu kojeg bi odležao pet godina zatvora te da vrati 9.640.714 dinara, što je petina ukradenog plena jer je imao još četvoricu saučesnika.

M.K. je u odsustvu osuđen na osam godina robije zbog razbojništva i nedozvoljenog držanja i nošenja oružja i eksplozivnih materija jer je 5. marta 2010. godine učestvovao u pljački ove finansijske institucije nakon čega je pobegao. Po poternici koju je za njim raspisala Srbija uhapšen je u Španiji i ekstradiran iz ove zemlje. Iskoristio je  zakonsko pravo da traži ponovljeno suđenje kako bi se preispitala zakonitost pravnosnažne odluke donete bez njegovog prisustva.

Današnji glavni pretres pred Višim sudom u Nišu odložen je nakon što su zamenik Višeg javnog tužilaštva Aleksandar Kaličanin i branioci M.K. Irena Đorđević i Momčilo Kovačević obavestili sudiju Gorana Spasića da su postigli dogovor o sporazumu o priznanju krivice.

Tužilaštvo je 9. decembra dobilo ponudu za zaključenje sporazuma o priznanju krivičnog dela  od strane branilaca optuženog. Tužilaštvo je saglasno da pristupi zaključenju sporazuma čim novac, koji optuženi u sklopu sporazuma treba da vrati, bude uplaćen u u sudski depozit. Nakon sprovođenja procedure sud će blagovremeno biti obavešten da je sporazum zaključen – kazao je Kaličanin, prenosi Informer.

Poslednju reč u ovom postupku daće Viši sud koji treba da odluči da li će prihvatiti sporazum koji će  zaključiti tužilaštvo i odbrana M.K.

Kako je ustanovljeno tokom sudskog postupka vođenog protiv razbojničke petorke, A.Đ. je vozilom „seat kordoba“ dovezao pljačkaše do Episkopske ulice, nakon čega su ušli u banku. Na licima su imali maske, na glavi perike a da bi zavarali obezbeđenje, u rukama su držali  cveće. Naoružani pištoljima, najpre su savladali radnika obezbeđenja S.M. udarivši ga nekoliko puta drškom pištolja po glavi, usled čega je zadobio prelom potiljačne kosti, a da bi ga uplašio M.K. mu je pucao iznad glave.

Nakon što su razoružali i drugog radnika obezbeđenja G.M., ušli su u trezor banke, zapretili da će pucati u troje službenika i naredili im da legnu na pod. Uzeli su novac raznih valuta ukupne vrednosti 48.203.570 dinara i potrpali ga u platnenu torbu. 

Na izlazu iz banke sreli su se sa A.M., takođe službenikom obezbeđenja u koga su pucali ali ga nisu pogodili. Vozilo su ostavili na periferiji Niša gde su ga zapalili ali se vatra ugasila pa je policija pronašla maske i perike korišćene u pljački.

Zahvaljujući biološkim tragovima,  razbojnici su identifikovani i uhapšeni krajem novembra 2010. godine ali ukradeni novac nije pronađen.

Za jednog od članova razbojničke petorke. P.J., ponovo se čulo pre dve godine kada je uhapšen u Ukraini zbog sumnje da se sa još jednim Srbinom M.B. i dvojicom Crnogoraca, teško ranio vođu „kavačkog klana“ Radoja Zvicera. 

Nišlija  P.J. koji je iz zatvora zbog pljačke Vojvođanske banke izašao 2018. godine, uhapšen je maja 2020. godine u blizini Odese ubrzo nakon pokušaja likvidacije Zvicera tokom kojeg je pogođen sa pet metaka. I njegov saučesnik iz Srbije M.B  takođe je imao policijski dosije jer je početkom 2017. godine uhapšen u Prokuplju sa punim gepekom oružja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading