ZAŠTITNIK GRAĐANA: ŠKOLE DA RAZMOTRE I PODATKE O PONAŠANJU UČENIKA

Autor:

Hronika

27.12.2022

14:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prosvetna inspekcija izvršila je vanredni nadzor nad postupanjem škole.

ZAŠTITNIK GRAĐANA: ŠKOLE DA RAZMOTRE I PODATKE O PONAŠANJU UČENIKA

Foto: shutterstock

Tuča, prebijanje

Zaštitnik građana je u postupku kontrole rada nadležnih organa, pokrenutom povodom tuče učenika srednje škole u Obrenovcu, zaključio da je u slučajevima kada se učenici koji izvrše vršnjačko nasilje ispišu iz škole potrebno da nove škole u koje se oni upišu nastave rad sa učenikom radi adaptacije i prevencije problema u ponašanju.

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu medijskih informacija o vršnjačkom nasilju u srednjoj Tehničkoj školi „Buda Davidović“ u Obrenovcu, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva prosvete.

Prosvetna inspekcija je zatim izvršila vanredni nadzor nad postupanjem škole u ovom slučaju i obavestila Zaštitnika građana da je škola preduzela aktivnosti iz Pravilnika o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, ali da nije do kraja sprovela vaspitno-disciplinski postupak jer se učenik koji je izvršio nasilje ispisao iz škole pet dana posle tuče.

Škola je ipak u ispisnicu učenika unela napomenu da je protiv njega pokrenut vaspitno-disciplinski postupak, a Zaštitnik građana smatra da kada učenik nastavi školovanje u drugoj ustanovi, stručni saradnici u novoj školi treba da razmatraju i podatke o dosadašnjem obrazovanju i ponašanju učenika i da nastave rad sa njim radi adaptacije i prevencije problema u ponašanju i učenju.

Srednja škola u Obrenovcu je pokrenula vaspitno-disciplinske postupke protiv svih učenika koji su učestvovali u tuči, onih koji su tuču posmatrali i onih koji su snimali tuču i distribuirali snimak, kao i protiv učenika koji je povređen jer je utvrđeno da je nagovaran od strane drugih učenika da učestvuje u tuči, utvrdio je Zaštitnik građana.

Zaštitnik građana je iz dostavljene dokumentacije utvrdio da je dvodnevni sukob dvojice učenika prvog razreda srednje škole u Obrenovcu rezultirao tučom u parku tokom velikog odmora uz prisustvo velikog broja učenika i da je tuča završena tako što je jedan učenik udario nogom u glavu drugog učenika koji je pao i onesvestio se, nakon čega ga je prevezen u Urgentni centar a policija je izvršila uviđaj uz prisustvo profesora.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading