NOVA BRAVURA SUDIJE IVANE RAMIĆ: ZA 4 SMRTI 4 GODINE?! Javile nam se očajne porodice poginulih!

Autor:

Hronika

17.09.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mortus pijani vozač ogromnom brzinom udario otpozadi u dačiju, stradalo četvoro mladih.

NOVA BRAVURA SUDIJE IVANE RAMIĆ: ZA 4 SMRTI 4 GODINE?! Javile nam se očajne porodice poginulih!

Foto: Medija centar

Vozeći pijan BMW smrti na Ibarskoj magistrali, Nikola Mihailović iz Velikih Crljena ubio je četvoro mladih u dačiji, u koju je udario otpozadi, vozeći najmanje dva i po puta brže nego što je dozvoljeno. Još četvoro učesnika u ovoj nesreći je povređeno, od čega dvoje teško. To dvoje, zbog težine povreda, više nikad neće živeti onako kako su živeli.

Sve ovo dogodilo se u avgustu 2019. Sada je, kao što znamo, septembar 2022, a Mihailović je na slobodi. Zvuči neverovatno, ali je tako...

ŽALBA TUŽILAŠTVA

Istražujući ovaj slučaj, na koji su nam ukazale očajne porodice poginulih i povređenih, došli smo do imena dobro poznatog našim čitaocima: sudija Ivana Ramić. Ona je Mihailovića za četvoro mrtvih i četvoro povređenih osudila na samo četiri (da, dobro ste pročitali!) godine zatvora, u šta mu je uračunato i vreme provedeno u pritvoru, mahom kućnom. Presuda je, očekivano, pala na Apelacionom sudu, međutim, na ponovljenom suđenju Ramićeva je izrekla istu kaznu. Tužilaštvo će se ponovo žaliti, pa sledi nova odluka apelacije. Za to vreme Mihailović je, rekosmo, na slobodi.

Pravni stručnjaci s kojima smo razgovarali u neverici su što je doneta ovakva odluka. Ni u tužilaštvu ne mogu da veruju da je Ramićeva prenebregla činjenicu da je okrivljeni vozio BMW u stanju teške alkoholisanosti (1,36 promila) nakon što je cele večeri pio u kafani, te da je, prema nalazu veštaka, njegovo vozilo išlo najmanje 117 kilometara na sat (ne kažu koliko bi to maksimalno moglo biti, pošto su upotrebili formulaciju "najmanje") na delu puta gde je ograničenje 50 kilometara na sat. Konačno, sudsko veće očigledno nije zanimalo ni to što je saobraćajni dosije Mihailovića pun prethodno izrečenih kazni - bilo ih je čak 12 za tri godine pre nesreće, od čega tri nekoliko meseci pre stravičnog udesa.

Podsetimo, utvrđeno je da je Mihailović kod mesta Županjac udario otpozadi taksi dačiju, koja se neposredno pre udesa uključila sa sporednog puta iz pravca Bogovađe. U strahovitoj nesreći poginuli su Katarina Ivanković (20), Mihailovićeva saputnica, i troje iz dačije vozač Aleksandar Savatić (22), Đorđe Belušević (22) i Đorđe Subotić (19). Teško je povređen tada maloletni Stefan S., koji je bio u dačiji, a u BMW su teško povređeni Stefan Matović i Kristina Vasiljević, dok je lakše povređen Stefan Ivanović.

LOŠA PORUKA

Republika

Foto: facebook

Nikola Mihailović

Advokat Milena Stamatović, koja zastupa porodicu poginulog Đorđa Subotića i teško povređenog Stefana S., za Republiku kaže da je u postupanju sudije Višeg suda Ivane Ramić mnogo toga spornog, pa nabraja najvažnije.

- Po žalbi na prvostepenu presudu koju su uložili i punomoćnici i Više tužilaštvo, Apelacioni sud u Beogradu naložio je da se u ponovljenom postupku izvede dokaz rekonstrukcijom, ali je sud utvrdio da navodno nije bezbedno izvođenje takvog dokaza. Moja zamerka, koju ističem, jeste to da postupak ne smeju da vode veštaci saobraćajne struke, već predsednik sudskog veća, kao i to što sud nije pravilno cenio navodno iskreno kajanje osuđenog jer nikom od članova porodica nije video to kajanje. Takođe, dokazi u svojoj međusobnoj vezi nisu cenjeni kako bi trebalo - ističe Stamatovićeva i pojašnjava:

- Evo primera: utvrđeno je u postupku da je osuđenom bio poznat put kojim se kreće, da je znao da postoji put uključenja s koga se uključivala dačija, da čak i da je video svetla u daljini, vozač dačije nije mogao da oceni kojom brzinom se kretao BMW niti da oceni udaljenost na kojoj se nalazio, te da je, saglasno i načelu poverenja u saobraćaju, njegov propust potpuno isključen. Kako neko može da pretpostavi da vozilo juri najmanje 117 km/h, a veštaci se nisu izjasnili koliko je to najviše, potpuno alkoholisan, te da usled svega toga odustane od uključivanja na put. To nijedan vozač nije dužan da pretpostavi. Najvažnija zamerka je u tome što je sud na ovaj način potpuno zanemario princip generalne prevencije, koja je glavna svrha kažnjavanja, to znači da je svrha kazne da se deluje na sve druge ljude da se, u strahu od kazne koja sledi, uzdrže od činjenja krivičnih dela.

Sve ovo za sud nije bilo dovoljno

1. Mihailović vozio mortus pijan (1,36 promila)

2. Vozio najmanje 117 km/h (gotovo je izvesne o mnogo više) na delu puta gde je ograničenje 50 km/h

3. Ima gomilu ranijih kazni za saobraćajne prekršaje, čak tri u nekoliko meseci pre nesreće

Još jedan biser: Za obljubu maloletnice dosudila godinu dana kućnog zatvora

Republika

Foto: facebook.com/printscreen

Srđan Dašković

Podsetimo, pre dvadesetak dana Srpski telegraf objavio je šokantnu priču o još jednoj presudi koju je potpisala Ivana Ramić. Reč je o slučaju teniskog trenera Srđana Daškovića, koji je, nakon šest godina suđenja, prvostepeno osuđen (u ponovljenom postupku istovetno kao u prvom) na godinu dana kućnog (pazite, kućnog!) zatvora.

A Dašković je, i to u presudi stoji, obljubio svoju maloletnu učenicu koju su mu njeni roditelji poverili da je vodi na turnir u Egiptu. On je imao seks sa devojčicom i uz to je terao da ga oralno zadovolji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading