ZAŠTO SPECIJALNI TUŽILAC I DALJE ĆUTI?! Nenadiću, ili hapsi ili priznaj da si deo HOBOTNICE!

Autor:

Hronika

03.05.2022

06:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mladen Nenadić, tužilac za organizovani kriminal, ima jednostavan izbor: ili da uhapsi policajca koji je na saslušanju priznao da je po naređenju pakovao hapšenje generalu Slobodanu Malešiću ili da prizna da je i sam deo paradržavne hobotnice koja progoni časne borce protiv mafije!

ZAŠTO SPECIJALNI TUŽILAC I DALJE ĆUTI?! Nenadiću, ili hapsi ili priznaj da si deo HOBOTNICE!

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Mladen Nenadić i Slobodan Malešić

Kao što je Srpski telegraf već ekskluzivno pisao, policajac Zoran Simović je ispričao da je po nalogu načelnika Uprave kriminalističke policije Bogdana Pušića na sve načine nameštao aferu Malešiću, sve vreme se pozivajući na "moćne i silne ljude iz vrha" i "na viši interes".

Kako je priznao, od prošle godine je samo na osnovu usmenog Pušićevog naređenja postao koordinator odeljenja za borbu protiv korupcije (vidi okvir).

To je urađeno iako Simović radi na sasvim drugom mestu i u drugom gradu, bez ijednog pisanog traga, da bi se aktivno uključio u nameštanje igre generalu.

Republika

Foto: printscreen/Google Earth

 

Protiv Simovića je svedočila i Sanja Protić, rukovodilac odeljenja za borbu protiv korupcije u Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu, koja je ispričala o pritiscima da policija istražuje firmu "Matador" i njenog vlasnika Dženana Kujovića iako u materijalu nije našla elemente krivičnog dela.

Pritisak je išao preko načelnika kraljevačke policije Dejana Kovačevića, koji je takođe kasnije uhapšen, verovatno jer nije bio spreman da bespogovorno ispunjava naloge.

Ona je na saslušanju, između ostalog, izjavila sledeće:

- Ja kažem Kovačeviću kako da ti dam PO (zahtev za prikupljanje obaveštenja, prim. aut.), on govori: "Ja moram, naredili su mi, meni je Simović rekao da su naredili da uđem u to preduzeće..." Pitala sam Kovačevića dokle ste stigli s proverama, on mi je rekao da su izvršili sve što su mogli, prevrnuli sve, da on ne zna više šta tu da traži, da on ne vidi da ima nešto.

- Ja sam rekla Simoviću ne mogu da se vrše provere, onda je on tad kod mene ponovio da je to stiglo od vrha. Ja kažem: "Simoviću, meni je dosta više od vrha, taj iz vrha nek zove mene."

- Tog dana je Simović insistirao da se nastave provere, ja sam mu rekla: "Simoviću, je l' vidiš da nema ništa", on je rekao: "Ima, tu moramo da nađemo nešto", ja sam rekla: "Preko mene nećete."

- U smislu je to bilo da je Kujović kolateralna šteta, da njemu mora nešto da se nađe jer rade nešto drugo... Simović jeste rekao: "Mi njega moramo da radimo iz nekog drugog razloga."

Na saslušanju se, takođe, saznalo da je Simović od kraljevačkog tužioca tražio da zove Tužilaštvo za organizovani kriminal, mada TOK nije vodio istragu, jer je, kako je rekao, "imao operativna saznanja"!

Kada je tužilac usmeno naložio da se dalje provere firme "Matador" obustave, on je to jednostavno ignorisao.

Podsetimo, zajedno sa Malešićem je uhapšen i Kujović pošto je plan bio da se preko njega napakuje afera generalu, a na osnovu potpuno neosnovanih dokaza.

Pitanja na koja još nema odgovora

Tužilac Nenadić nije odgovorio na konkretan zahtev Srpskog telegrafa da obrazloži zbog čega ništa nije preduzeo protiv Simovića uprkos sledećim nezakonitim radnjama ovog policajca:

- prihvatio mesto koordinatora na osnovu usmenog naređenja

- vršio pritisak na tužioca da po svaku cenu iskopa nešto protiv firme "Matador" i Malešića

- pozivao se na ljude iz vrha i viši interes

- priznao da je Dženan Kujović bio kolateralna štetada bi se optužio Malešić
Odgovore na ista pitanja nismo dobili ni od MUP Srbije.

 

"Nemam napismeno, izvinjavam se, ne sećam se..."

Deo dijaloga sa tužiocem koji se tiče usmenog imenovanja Simovića:
Tužilac: Je l' imate pismeno?
Simović: Nemam, to je po naređenju načelnika UKP.
T: Ko je načelnik uprave?
S: Bogdan Pušić.
T: Kad vam je to rekao?
S: To mi je rečeno u decembru prošle godine.
T: Ko vam je to rekao?
S: Bogdan Pušić.
T: U decembru prošle godine, znači 2021?
S: Ne, 2020, izvinjavam se.
T: Znači 2020. Bogdan Pušić vam je rekao.
S: Tako je, tako je.
T: Da li je neko bio prisutan kada vam je to rekao.
S: Ne sećam se.

Skinuo Koraća sa spiska mafijaša

Republika

Foto: pixabay.com/Public

 

Dok Malešića tereti za organizovanje kriminalne grupe, Specijalno tužilaštvo je u međuvremenu Filipa Koraća, jednog od šefova "škaljaraca", prosledilo u nadležnost Višeg javnog tužilaštva, što znači da ga ne smatra mafijašem.
Inače, Nenadić se svojevremeno našao na meti kritike predsednika Vučića. Naime, odbio je da Darku Veskoviću, optuženom u postupku za ubistvo Blaža Đurovića, ponudi status zaštićenog svedoka upravo protiv Koraća, koji je bio optužen da je podstrekivao na likvidaciju.
- Čovek nam traži da mu zaštitimo nekog člana familije u nekoj stranoj zemlji i onda mu sutradan rane tog člana familije jer mi nismo u stanju da mu damo status svedoka-saradnika. Neću odustati da pitam kako je moguće da ne postoji krivično delo za koje Filip Korać nije gonjen, a da nema nijedne presude - rekao je tada Vučić.
Zbog silnih (ne)namernih propusta, protiv Koraća je u Srbiji povučena poternica, a policiji se predao u petak u Zagrebu zbog benignog dela - falsifikovanog pasoša.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading