TRAGEDIJA KOJA JE POTRESLA SRBIJU! Vozaču AUTOBUSA SMRTI 8 godina zatvora!

Autor: Republika

Hronika

30.10.2021

09:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Vrhovni kasacioni sud odbacio je kao nedozvoljen zahtev za zaštitu zakonitosti protiv pravosnažne presude Apelacionog suda u Nišu kojom je Milan Zdravković (33) iz aleksinačkog sela Nozrina osuđen na osam godina zatvora zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Foto: ST/D.I.

U sudaru voza i autobusa stradalo osam osoba

Vozač autobusa "Nišekspresa" se 21. decembra 2018. godine na pružnom prelazu u Donjem Međurovu sudario sa železničkom kompozicijom što je dovelo do smrti osam i povređivanja 30 putnika.

Osnovni sud u Nišu ga je 3. marta prošle godine oglasio krivim i izrekao mu najstrožu kaznu predviđenu za delo za koje se teretio a odlučujući o njegovoj žalbi, Apelacioni sud je potvrdio prvostepenu odluku.

Zdravkovićev advokat Predrag Tomović je protiv ove odluke izjavio zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom kasacionom sudu sa predlogom da se presuda ukine i predmet vrati na ponovno odlučivanje bilo Osnovnom bilo Apelacionom sudu ili da njegov klijent bude oslobođen ili mu bar bude izrečena blaža kazna.

Foto: MUP Srbije

U nesreći stradalo osmoro putnika

Tomović je u pravnom leku naveo da je u postupku protiv Zdravkovića povređen zakon jer nije uzeto u obzir da su do nesreće doveli ne samo propusti vozača autobusa već i mašinovođe, upravljača puta i Železnice. Ukazao je da je do nesreće došlo na neobezbeđenom pružnom prelazu te da mašinovođa nije ispoštovao protokol za takve situacije, nije davao zvučni signal odnosno prekoračio je dozvoljenu brzinu. Iz tog razloga smatrao je da je zakon povređen i u pogledu visine kazne koja je Zdravkoviću izrečena.

- Pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, odnosno povreda zakona iz člana 440. Zakonika o krivičnom postupku nije predmet razmatranja od strane Vrhovnog kasacionog suda u postupku po zatevu za zaštitu zakonitosti, dakle nije dozvoljen razlog za podnošenje ovog vanrednog pravnog leka zbog čega je zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog Milana Zdravkovića ocenio kao nedozvoljen - naveo je Vrhovni kasacioni sud.

U nezapamćenoj nesreći na licu mesta poginuli su Aleksa Dimitrijević (15) iz Novog sela i Bogomir Lazić (75) i Danijela Stanković (48) iz Čokota, dok su u KC u Nišu u toku operacija, podlegli povredama Nataša Janković (42) i Marijana Kocić (16), obe iz Čokota. Gajtana Stamenković (78) iz Donjeg Međurova preminula je 29. decembra u intenzivnoj nezi a nakon nje, 2. januara 2019. godine i Vlastimir Đorđević (65) iz istog sela. Poslednja žrtva, Lena Ilić (16) preminula je u KC Niš 17. maja iste godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading