SAZNAJEMO, SRBIN IZAŠAO IZ PRITVORA U CIRIHU: Švajcarski sud doneo odluku, GAJIN NA SLOBODI!

Autor:

Hronika

11.09.2021

09:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbin Slobodan Gajin (76) pušten je juče iz pritvora u Cirihu.

Republika

Foto: RTV PINK printscreen

Čuvena slika "Blagoveštanski sabor" slikara Vlaha Bukovca

Vest da je Gajinu inače, osumnjičenom za prodaju  ukradene slike "Blagoveštanski sabor u Sremskim Karlovcima 1861. godine" Vlaha Bukovca, vredne oko 600.000 evra, potvrdio je za Republiku Goran Došen, Gajinov advokat u Srbiji. 

Došen od hapšenja četvore u avgustu tvrdi da je Gajin nevin i da se verovatno radi o odličnoj kopiji Bukovčeve slike, a kolekcionar se oglasio nakon hapšenja.

Nisam znao da je slika "Blagoveštanski sabor", vredna 600.000 evra, ukradena, niti sam učestvovao u njenoj krađi! Nikad nisam imao posla sa umetničkim delima sumnjivog porekla, niti sam ikada u životu imao problema sa zakonom - poručio je kolekcionar. 

Podsetimo, Specijalni sud u Beogradu ukinuo je pritvor je 30. avgusta trojici osumnjičenih koji sa Gajinom, inače švajcarskim državljaninom, pokušali da spornu umetninu prodaju Muzeju Vojvodine i odlučeno je da se oni u daljem toku postupka brane sa slobode.

Protiv Gajina postupak se vodi u Švajcarskoj.

On je dugogodišnji kolekcionar slika, a kako se sumnja, pomenutu sliku je pokušao da proda uz pomoć trojice uhapšenih u Beogradu.

Osumnjičenima Dejanu Miloševiću, Rajku i Nebojši Daniloviću se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i prikrivanje.

U akciji pronalaženja slike Vlaha Bukovca "Blagoveštenski sabor", ukradene još 1993. iz depadansa Muzeja Vojvodine, u Čelarevu, Ministarstvo kulture i informisanja je aktivno učestvovalo sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading