PROKLETSTVO PLAŽE U SARTIJU! Samo mesec dana ranije nego što se Zlatko udavio, na ukletoj plaži 10 ljudi izgubilo život, a OVO je objašnjenje

Autor:

Hronika

27.07.2021

20:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zlatko Belić (52) iz Gornjeg Milanovca utopio se pod jezivim okolnostima na "ukletoj plaži" u Sartiju na kojoj se samo tokom ovog meseca utopilo desetak ljudi.

RepublikaFoto: facebook.com/printscreen
Zlatko Belić

Kako navode lokalni mediji, samo tokom prošlog vikenda na ovoj plaži, na kojoj je život izgubio Zlatko, udavile su se dve osobe. Zlatko se, iako je, kako su rekle njegove kolege, dobar plivač, utopio u plićaku! Sumnja se da su ga u vodu odvukle struje i veliki talasi

Lokalnom stanovništvu, ova "ukleta plaža" je poznata fenomenu "Rip Current".

- Do 12 sati more je mirno i tada je moguće kupanje, ali samo u uglovima plaže, nikako na sredini, jer tu struja pravi udubljenja zbog kojih gubite tlo pod nogama - napisala je državljanka Srbije G. C. na Fejsbuku kao komentar na vest o pogibiji Belića.

Lokalni mediji navode da je na gradskoj plaži u Sartiju jako važno biti pažljiv i prepoznati fenomen "Rip current". Kako objašnjavaju, on izgleda tako što se u moru, gledano s kopna, pojavi "traka" usled uzburkanog mora.

- Ako čoveka na tom mestu povuče struja, vuče ga ka pučini, a ne u dubinu - navode lokalni mediji.

Kako objašnjavaju, ukoliko se nađete u ovoj situaciji, jako je važno ostati smiren, držati glavu iznad vode i nikako ne plivati ka obali.

- Ni profesionalni plivači se tada ne mogu izvući. Iako u tom trenutku to izgleda zastrašujuće neophodno je pustiti da te "voda nosi". U jednom momentu, struja će popustiti, plivač će biti izbačen u blizini obale i tada preostaje samo da pliva isključivo paralelno sa obalom, nikako ka njoj - navode lokalni mediji savete spasilaca iz Grčke.

Preporuka spasioca je da se obrati pažnja na crvenu zastavicu koja znači da se ne ulazi u more, zbog jačine struje i veličine talasa. Naročito je važno da se obrati pažnja ukoliko se na ovakvoj plaži nađete sa decom.

- Ovo upozorenje se ne odnosi samo na neiskusne, već i na one druge, iskusne plivače - navode grčki mediji.

- Upozorenje za sve. Na dvadesetak metara od obale postoje opasne struje koje vas vuku velikom brzinom od obale. Redovna scena sa kojom sam se susretala tokom letovanja je gde momci iz obližnjeg kafea trče do čamca kojim prilaze do izbezumljenih plivača i spasavaju ih... - navela je Sonja A, turistkinja koja se našla na "ukletoj plaži" u Grčkoj koja je progutala brojne živote.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Pera

27.07.2021 22:33

Zar je morao da ide sluzbenim kolima na odmor bezobrazno